FunX

Eva volgde drie vrouwen met een partner in de dodencel: "Liefde blijkt grenzeloos"

foto: Death Row Angels / Prime Video
  1. Newschevron right
  2. Eva volgde drie vrouwen met een partner in de dodencel: "Liefde blijkt grenzeloos"

Je hebt er vast wel eens van gehoord: mensen die brieven schrijven naar een gevangene die ter dood veroordeeld is of daar zelfs verliefd op zijn. Eva Julia Manneke (29) volgde voor haar documentaire Death Row Angels drie vrouwen die verliefd zijn op een Amerikaanse gevangene in de dodencel. Tegen Sander en Vonneke vertelt ze over de opmerkelijke verhalen van de vrouwen en over het briefcontact dat ze zelf met een gevangene had.

Quote

Het is vrij bizar, maar ik hoop ik dat je je vooroordelen een beetje kunt bijschaven als je de verhalen van de vrouwen hoort. Liefde blijkt best grenzeloos.

Eva over 'Death Row Angels': "Liefde blijkt best grenzeloos"

'Man achter het delict'

Een vraag die vaak wordt gesteld bij dit onderwerp is: hoe kun je nou verliefd worden op iemand die mensen heeft vermoord? "Ik denk niet dat daar een eenduidig antwoord op is", aldus Eva. "Als je in staat ben om te kijken naar de man achter het delict kun je denk ik op iedereen verliefd worden."

De drie vrouwen uit Death Row Angels kunnen dat duidelijk heel goed. Zo vertelt een van hen in de trailer dat haar lover zijn drie kleinkinderen heeft onthoofd. Volgens haar gebeurde dat toen hij "bezeten was door demonen". Eva vertelt dat deze vrouw met meerdere gevangene contact heeft. "Zij vindt dat iedereen een goed hart heeft, ook mensen die dit soort daden doen, omdat het volgens haar altijd ergens vandaan komt. Bijvoorbeeld uit een slechte jeugd."

Partner die doodgaat

In de docu is onder andere te zien hoe de vrouwen omgaan met het idee dat hun geliefde binnenkort gedood zal worden. Ze zijn tenslotte veroordeeld tot de doodstraf. "Een vrouw is getrouwd", vertelt Eva. "Zij negeert het en denkt dat hij nog vrijkomt. Dat is denk ik ook de enige houvast die ze kan hebben om dit vol te houden."

De andere twee vrouwen beseffen wel dat hun partner schuldig is en uiteindelijk geëxecuteerd zal worden, al duurt het volgens Eva gemiddeld zo'n zestien jaar voordat dat daadwerkelijk gebeurt. "Ze proberen er het beste van te maken in de tijd dat ze nog leven. De man met wie een van mijn hoofdpersonages getrouwd is, zit al meer dan dertig jaar op death row en leeft nog steeds."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Penvriend ontmoeten

Eva heeft zelf geen relatie met een gevangene, maar ze schreef wel een tijd lang brieven aan Clinton, een Amerikaan die vastzat voor twee moorden. "Ik zag hem een keer in een documentaire en toen was ik heel erg geïntrigeerd door zijn verhaal. Toen heb ik hem online best wel impulsief een brief geschreven", vertelt ze. Vervolgens wisselden de twee regelmatig brieven uit en ontstond er een vriendschap. "Zonder liefdesgevoelens of wat dan ook."

Eva reisde voor de docu af naar Texas, waar ze Clinton voor het eerst in het echt ontmoette. "Dat vond ik wel heel erg spannend. Ik wist dat ik een vriend ging ontmoeten, maar ik moest ook afscheid nemen, want ik wist dat ik niet snel meer terug zou komen." Ondertussen moest ze hem ook nog interviewen voor de docu. "Uiteindelijk is het ook gewoon een leeftijdsgenoot, maar dan in een hele bizarre omgeving, zo achter glas."

Onschuldig?

Clinton is inmiddels weer vrij, omdat er van alles mis bleek te zijn met zijn zaak. "Hij is oneerlijk berecht en bovendien lijkt het erop dat hij onschuldig is. Zijn zaak wordt heropend en dat mag hij in vrijheid afwachten." Zelf denkt Eva ook dat hij onschuldig is. "Er zijn een aantal documentaires over zijn zaak gemaakt en het lijkt zo dubieus dat ik wel neig naar het geloven van zijn onschuld. Dat heb ik overigens niet bij de mannen van de andere vrouwen."

De documentaire Death Row Angels is te bekijken op Amazone Prime Video.

Ster advertentie
Ster advertentie