Up 2 Date

Maildienst voor gevangenen stopgezet vanwege gebrekkige controle

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Maildienst voor gevangenen stopgezet vanwege gebrekkige controle

De maildienst eMates, waarmee gevangen berichten met mensen buiten de gevangenis kunnen uitwisselen, is stopgezet. Dit omdat het Openbaar Ministerie (OM) zich zorgen maakt over de controle van de berichten. Die zou onvoldoende zijn, waardoor het risico bestaat dat gedetineerden hun criminele activiteiten kunnen voorzetten vanuit de gevangenis.

Stopgezet

Minister van Rechtsbescherming, Franc Weerwind, heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er voorlopig geen gebruikt meer wordt gemaakt van eMates. Voor hoelang dit zo blijft, is niet bekend.

Als een gevangene wil mailen via eMates, wordt de ontvangen e-mail gecontroleerd en uitgeprint door een medewerker van de Dienst Justitiële Inlichtingen (DJI). De gevangene kan die vervolgens lezen en antwoorden via een handgeschreven brief, die dan wordt ingescand en doorgemaild.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gesprek aan afspraken

Volgens het OM is er een gebrek aan afspraken tussen DIJ en eMates, bijvoorbeeld over het beheer van de data en wie dat in kan zien. "Er is geen zicht op het systeem en het is niet bekend of het voldoet aan de wettelijke eisen die gesteld worden aan de verwerking van persoonsgegevens", klinkt het in de brief.

Hoeveelheid

Daarnaast maakt het OM zich zorgen om de hoeveelheid berichten die worden verstuurd via de dienst. Het zou gaan om tientallen berichten per gedetineerde per dag, waardoor "het uitoefenen van toezicht hierop onder druk staat". De angst bestaat dat er dus berichten naar de buitenwereld worden verstuurd die niet gecontroleerd zijn, mogelijk met instructies over criminele activiteiten.

Een onafhankelijke partij gaat nu "met spoed" onderzoek doen naar de aangekaarte problemen. Tot die tijd kunnen gevangenen gebruik maken van 'gewone' post, bellen en fysiek bezoek.

Ster advertentie
Ster advertentie