FunX

Lisanne is hulpverlener in Syrië: "Er is heel veel hulp nodig"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Lisanne is hulpverlener in Syrië: "Er is heel veel hulp nodig"

Het is inmiddels acht dagen geleden dat de aardbevingen in Turkije en Syrië plaatsvonden. De natuurramp heeft veel schade aangericht en veel slachtoffers gemaakt. Vanuit Turkije krijgen we veel beelden te zien, maar vanuit Syrië krijgen we helaas weinig mee. Dit komt mede door de burgeroorlog die al jaren woedt in het Turkse buurland. Hierdoor is het moeilijker om hulp te verlenen aan Syrië. Toch is hulpverlener Lisanne namens organisatie Medair in Aleppo, een van de getroffen gebieden in Syrië. In Start met Fernando vertelt ze daar meer over.

Situatie Syrië

Lisanne heeft veel contact met andere hulpverleners uit Turkije. "Veel van de dingen die in Turkije gebeuren, gebeuren ook in Syrië. Het is hier zelfs nog veel erger. De huizen waren al instabiel, de mensen waren al kwetsbaar en dat is nu nog veel erger geworden. Ik zie veel mensen zonder huis die nu in parken, scholen en moskeeën zitten."

Door de oorlog is het moeilijker om spullen het land binnen te krijgen. De slachtoffers hebben het koud, lijden honger en hebben geen water. "Het is heel belangrijk om te doneren aan organisaties die al in het rampgebied aanwezig zijn. Zij weten hoe ze om moeten gaan met de complexiteit van het land."

Klaslokalen

Lisanne vertelt dat er maar liefst 100 gezinnen in een school gepropt zitten. Zo zitten in een klaslokaal tot wel vijf gezinnen bij elkaar. "Een klaslokaal in Syrië is ongeveer net zo groot als de helft van een lokaal in Nederland. Daarnaast is het er ijskoud. Als je binnen komt lopen, voel je de kou van de nacht nog. Het is verschrikkelijk.

Hulp

De hulpverleenster vertelt Fernando dat alle hulp welkom is. "We zijn nu bezig met het kopen van dekens, matrassen, plastic zeilen en water. Dit doen we via de lokale markt want het is soms lastig om spullen het land binnen te krijgen."

Laatste boodschap

Volgens Lisanne is het belangrijk dat we aan Syrië blijven denken. "Vergeet Syrie niet, nu niet, maar ook niet over een jaar. Dit gaat zoveel impact hebben. Het is niet over als alle mensen onder het puin vandaan gehaald zijn. Dit gaat nog jaren duren."

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie