Up 2 Date

Verenigde Naties geven toe dat slachtoffers aardbeving Syrië in de steek zijn gelaten

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Verenigde Naties geven toe dat slachtoffers aardbeving Syrië in de steek zijn gelaten

De slachtoffers van de aardbeving in het noordwesten van Syrië worden in de steek gelaten. Dat zegt Martin Griffiths, noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties, op Twitter tijdens een bezoek aan de grens tussen Turkije en Syrië.

In de steek gelaten

De slachtoffers hebben volgens Griffiths het gevoel dat ze zijn opgegeven. "Ze kijken uit naar internationale hulp die niet aankomt", zei de VN-noodhulpcoördinator. Griffiths liet weten deze fouten zo snel mogelijk recht te zetten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gecontroleerd door rebellengroepen

De hulpverlening in het zwaar getroffen noordwesten van Syrië komt moeizaam op gang. Dit komt onder andere door de verschillende rebellengroepen die dit gebied controleren. De Verenigde Naties kunnen momenteel via slechts één grensovergang hulpgoederen van Turkije naar het door rebellen gecontroleerde deel van Syrië brengen. Hierdoor arriveerden de eerste hulpgoederen pas drie dagen na de aardbeving. Vrijdag volgde een konvooi met 14 vrachtwagens met onder meer tenten.

10 miljoen euro aan noodhulp

Syrië is aangewezen op hulp van organisaties zoals het Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en de Verenigde Naties. Zij zorgen ervoor dat er indirect wel geld naar Syrische slachtoffers gaat. Nederland stelde deze week 10 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar voor Syrië. Dat geld wordt ingezet via de VN en Nederlandse hulporganisaties in Syrië.

Nationale actiedag

Komende woensdag is een landelijke actiedag voor de slachtoffers. FunX bundelt op die dag de krachten met andere publieke en commerciële radio- en televisiezenders voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Vanuit Beeld & Geluid in Hilversum, dat die dag wordt omgetoverd tot het actiecentrum van Giro555, worden live programma's gemaakt en er komt een belpanel met bekende Nederlanders. Het doel is duidelijk: nog meer geld ophalen voor de hulp die zo dringend nodig is.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie