FunX

Denzel (28) stemde op de PVV: "Ik heb liever een minister-president die openlijk racistisch is"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Denzel (28) stemde op de PVV: "Ik heb liever een minister-president die openlijk racistisch is"

De winst van de PVV tijdens de verkiezingen heeft voor vele reacties binnen de samenleving gezorgd. Zo zijn velen enthousiast over dit nieuws, terwijl anderen protesteren tegen een regering met Geert Wilders als minister-president. FunX spreekt Denzel (28) die als man van kleur heeft gestemd op de PVV en enthousiast is over de winst van Wilders.

Strategisch stemmen

Geert Wilders heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen zo'n 2,1 miljoen stemmen ontvangen, waardoor hij als grote winnaar uit de verkiezingen kwam. Denzel heeft op 22 november ook op de PVV gestemd en is erg blij met de uitkomst van de verkiezingen. "Ik ben opgelucht door het nieuws", vertelt hij. "Het beleid van de VVD heeft de afgelopen jaren duidelijk laten zien dat zij de burger niet op de eerste plaats stelden. Voor GroenLinks-PvdA ben ik eigenlijk gewoon bang, dus qua grote partijen bleef de PVV alleen nog voor mij over."

Denzel vertelt dat hij een strategische stem heeft uitgebracht door te kijken naar een persoon die de meeste kans had om te winnen. Hoewel hij het niet per se eens is met alle standpunten van Wilders, sluit de visie die de politicus over Nederland heeft wel het meeste bij die van Denzel aan. "Ik keek vooral naar de 'echte problemen' van Nederland en wie zich daarover uitspreekt. Wilders doet dat. Een voorbeeld is het klimaat. Ik zie dat als een globaal probleem en niet een Nederlands probleem. Er zijn naar mijn mening veel belangrijkere problemen die opgelost moeten worden."

Racisme

Geert Wilders staat natuurlijk ook bekend om zijn racistische uitspraken en het anti-islam sentiment dat hij uitdraagt. Als man van kleur staat Denzel niet achter de racistische boodschappen van Wilders, zegt hij. Toch wegen deze racistische uitspraken voor Denzel niet op tegen de goede punten van de politicus. Hij is er namelijk stellig van overtuigd dat Wilders zijn racistische uitspraken niet waar zal kunnen maken. "Als hij zijn anti-islam plannen wil uitvoeren, moet hij eerst de grondwet veranderen. Dat lukt niet zonder de Eerste Kamer, waar Wilders sowieso geen meerderheid heeft. Mocht hij toch zoveel moeite willen doen, dan zal een andere partij binnen de Kamer gegarandeerd een motie van wantrouwen tegen hem indienen. Dit is zijn eerste kans om een regering te vormen, dus zijn extreme toespraken moeten dan als eerste de deur uit", vertelt Denzel. "Bovendien heb ik liever een openlijke racist als premier, dan iemand die dat achter onze ruggen doet. Kijk maar naar het leiderschap van de VVD, waaronder de toeslagenaffaire gebeurde."

Schok

Denzel is vooral blij met de schok die Wilders teweeg heeft gebracht met zijn winst. "De partijen die in de regering zaten, waren zo zeker van hun plek. Het leek bijna alsof zij onaantastbaar waren. Met de winst van Wilders is het weer duidelijk dat wij als burgers bepalen wie ons vertegenwoordigd." Hij heeft ook het idee dat het kabinet de afgelopen jaren een beleid heeft uitgevoerd dat totaal niet aansloot op de behoeften van het volk. "De politici binnen de Kamers staan weer allemaal op scherp en weten nu dat ze voor het volk moeten werken."

Deze schok is niet alleen binnen de politiek te voelen, maar ook binnen de samenleving. Zo spreken veel mensen zich teleurgesteld op social media uit over de verkiezingsuitkomst. Ook spreken verschillende moslims en Marokkaanse Nederlands over de angst dat zij het doelwit worden van geweld en racisme. "In het begin kan dit misschien wel even oplaaien, maar ik denk niet dat dit heel heftig zal zijn. De meeste mensen die op de PVV hebben gestemd, zullen echt niet zo radicaal zijn. Het percentage dat wel zo denkt, is waarschijnlijk erg klein. Daarnaast denk ik ook dat we realistisch moeten blijven en dat er een grote groep in Nederland met of zonder Wilders aan de macht wel zo denkt", zegt Denzel.

Burgers van kleur

Zelfs als Wilders radicale veranderingen zou maken, blijft Denzel bij zijn punt dat burgers - en vooral burgers van kleur - hier niet teveel angst over zouden moeten voelen. "Tijdens zijn eerste uitspraak als winnaar deed Wilders al meteen water bij de wijn door te zeggen dat hij de minister-president van iedereen zou zijn. Ik geloof stellig dat hij zieltjes wilde winnen met zijn racistische uitspraken, zodat hij meer stemmen zou binnenhalen. Ging dit over de rug van de Marokkaanse en islamitische burgers? Ja, maar ik verwacht ook eigenlijk niet anders van politici. Ze moeten altijd over de rug van anderen stemmen winnen, dus ik begrijp niet waarom we in Wilders' geval verbaasd zouden zijn."

Op de vraag hoe hij er naar kijkt dat zijn ouders wellicht in het verleden Nederland niet hadden kunnen betreden met een leider als Wilders, reageert hij dat dit een ander verhaal is. "Ik was dan inderdaad niet hier geweest. Toch hebben wij Nederlanders met een migratieachtergrond onze plek echt verdiend. We zijn geschoold en participeren volledig mee in de maatschappij", vertelt hij. "Het hele systeem zou instorten als we nu ineens - wat niet mogelijk is -weg worden gestuurd, dus ik maak mij hier echt geen zorgen over."

*Denzels naam is gefingeerd. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie