FunX

Zes jongeren reageren op de winst van Geert Wilders: "Het voelt als een 'Black Mirror'-aflevering"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zes jongeren reageren op de winst van Geert Wilders: "Het voelt als een 'Black Mirror'-aflevering"

Het nieuws dat Geert Wilders met de PVV de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen is, heeft voor veel ophef gezorgd. Hoewel een heel groot gedeelte van Nederland op de partij heeft gestemd en blij is met de uitslag, klinken er ook geluiden van ongeloof en bezorgdheid over een mogelijke toekomst onder zijn leiderschap als potentiële minister-president. FunX vroeg zes jongeren naar hun mening over de overwinning van de PVV. Zo vertelt Chaimae dat de verkiezingsuitslag haar angstig maakt. Sterre, die zelf PVV stemde, is juist erg tevreden met de uitslag.

Laura (23)

"Mijn hart begon sneller te kloppen toen ik het nieuws hoorde. Het is erg confronterend om te weten dat zo'n groot deel van Nederland er zo over denkt en ik realiseer me nu meer dan ooit dat ik in een bubbel leef. In mijn bubbel is het heel gebruikelijk om voor elkaar te zorgen en respect voor elkaar te hebben. Met de uitspraken van Wilders en zijn standpunten zie ik dat respect niet terugkomen. Als zwarte vrouw ben ik erg teleurgesteld in Nederland en voel ik me vooral erg angstig. Ik ben bang dat mensen denken dat ze meer kunnen maken en dat er meer ruimte is voor discriminatie en racisme. Het voelt voor mij alsof we in een aflevering van Black Mirror zitten."

Chaimae (22)

"Ik draag sinds kort een hoofddoek en dit is de eerste keer dat ik 'visueel moslim' ben en dat een partij heeft gewonnen die zo anti-islam is. Ik ben me wel heel erg bewust ervan dat ik nu misschien nog een paar stappen achter kan staan in de samenleving. Wat ik ook erg eng vind, is dat er zoveel mensen op deze man hebben gestemd. Wat hij over moslims en Marokkanen heeft gezegd zijn dus wel uitspraken waar mensen daadwerkelijk achterstaan. Zijn hatelijke uitspraken wegen - voor de mensen die op hem hebben gestemd - niet op tegen zijn zogenaamde 'goede' punten."

Sharmila (21)

"De uitslagen van de verkiezingen maken mij als transvrouw angstig, maar strijdlustig. Hoewel deze partij met racisme, fascisme, moslim-, trans- en vrouwenhaat een groot deel van de Kamer overneemt, geloof ik dat we hiertegen kunnen vechten vanuit solidariteit en zorg voor onze gemeenschappen. We kunnen niet langer zwijgen en toekijken. Spreek je uit, wees solidair en ondersteun je medemens."

Sterre (23)

"Ik heb op de PVV gestemd vanwege agendapunten zoals zorg, geld, gas en migratie, die ook overeenkomen met mijn standpunten. Zo vind ik het belangrijk dat ouderen weer één-op-één hulp krijgen, maar ook dat rijkere mensen in Nederland niet zwaarder worden belast. Natuurlijk kan een miljonair aan een goed doel doneren, maar dat zou hun eigen keuze moeten zijn. Daarnaast vind ik het niet eerlijk dat ik bijna de helft van mijn inkomen aan belastingen moet afstaan, terwijl ik hard werk zodat mijn dochter niets tekortkomt. Wat migratie betreft, vind ik dat mensen die uit een oorlogsland komen een beter leven verdienen. Dit mag echter niet ten koste gaan van ons eigen volk. Het lijkt vreemd dat Nederlanders uit hun huis worden gezet zodat Oekraïense vluchtelingen er kunnen wonen. Nederland is maar een klein land en ik vind het gek dat we iedereen opvangen terwijl er genoeg andere landen zijn die dat ook kunnen doen. Als we dan toch mensen opvangen, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen gelukszoekers en mensen die echt uit een onveilig land komen."

Hassan (18)

"De mensen die op hem hebben gestemd, keken denk ik meer naar zijn recente uitspraken dan naar zijn racistische verhalen uit het verleden. Hoewel ik de uitkomst interessant vind, maak ik me niet echt zorgen. Sommige van Wilders' punten, zoals zijn anti-islam houding, kunnen waarschijnlijk niet worden doorgevoerd, omdat ze in strijd zijn met de Grondwet."

Anna (25)

"Ik heb eigenlijk de hele avond gehuild toen ik het nieuws hoorde uit angst voor wat er komen gaat. Dit is het resultaat van jarenlange dehumanisering van mensen van kleur, moslims, vluchtelingen en leden van de LGBTIQ+-gemeenschap. Het is nu openlijk geworden dat er veel racisten in Nederland wonen, of de wetten nu wel of niet worden doorgevoerd. Dit gedachtegoed leeft zo sterk in ons land, en dat maakt me bang."

Ster advertentie
Ster advertentie