FunX

Waarom Kick Out Zwarte Piet stopt: "We kunnen niet voor eeuwig op Nederland passen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Waarom Kick Out Zwarte Piet stopt: "We kunnen niet voor eeuwig op Nederland passen"

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stopt eind 2025 met hun campagnes. De actiegroep heeft de afgelopen vijftien jaar met hun demonstraties een belangrijke rol gespeeld in de bewustwording van racistische stereotyperingen rondom het Sinterklaasfeest. Hoewel er nog veel ruimte is voor verandering, legt KOZP-oprichter Jerry Afriyie in Start met Gilly uit waarom ze er toch mee stoppen. "We kunnen niet voor eeuwig op Nederland blijven passen."

Kick Out Zwarte Piet

Kick Out Zwarte Piet werd in 2014 opgericht en is onderdeel van stichting Nederland Wordt Beter, dat sinds 2010 bestaat. Volgens Jeffrey Afriyie was het uitgangspunt van KOZP vanaf het begin al om uiteindelijk "overbodig" te worden. "Ons werk zit er eind volgend jaar op. Het is dan aan de samenleving om het stokje over te nemen."

Bij de oprichting van de stichting Nederland Wordt Beter werden drie doelstellingen voor 2025 geformuleerd: een nationale herdenking voor het slavernijverleden, structurele educatie over het koloniale en slavernijverleden en een inclusief sinterklaasfeest zonder racistische stereotypen. "Met KOZP hebben we dag en nacht gewerkt om deze doelstellingen te behalen. Het is nu aan Nederland zelf om te bepalen: willen we een racistische óf een inclusieve samenleving zijn?"

Kick Out Zwarte Piet stopt ermee

Racisme in Nederland

De meeste gemeentes in Nederland hebben inmiddels afstand gedaan van Zwarte Piet. Daarnaast is de racistische karikatuur ook bij de landelijke intocht en het Sinterklaasjournaal vervangen door roetveegpieten. Hoewel er nog steeds gemeentes zijn die het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet vieren, is Jerry trots op wat ze hebben bereikt. Het is voor de oprichter van KOZP dan ook geen reden om de actiegroep na 2025 voort te zetten. "We hebben nooit gezegd dat we racisme helemaal weg zouden krijgen uit Nederland. Ons doel was voornamelijk om awareness te creëren zodat het niet langer normaal aanvoelt om racistisch te zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KOZP gaat door tot eind 2025

KOZP maakte afgelopen week bekend dat ze zich tot 6 december 2025 zullen blijven inzetten om bewustwording te creëren. Jerry kijkt ernaar uit om zijn leven daarna "weer in balans te brengen". KOZP heeft zijn bestaan namelijk ingrijpend veranderd. Zo verloor hij zijn baan en moest hij veel dierbare momenten met zijn kinderen opofferen. "Ik heb veel verjaardagen gemist." Volgens Jerry hebben leden van de actiegroep bij vreedzame demonstraties veel geweld te verduren gehad. "Zowel van de politie als racistische tegendemonstranten. Maar ook als je kijkt naar wat bepaalde media over ons schreven en ze ons als een gevaar probeerden neer te zetten. Dat was niet makkelijk."

Stukje mooier maken

Jerry Afriyie is vastbesloten om zich de laatste anderhalf jaar nog volop in te zetten met KOZP. Om die reden organiseren ze op 9 maart ook een grote bijeenkomst. "We zullen dan een plan gaan maken voor de laatste achttien maanden. Wees welkom als je wil helpen", aldus de oprichter van de actiegroep. "Als we straks de deur achter ons sluiten, wil ik kunnen zeggen dat we alles hebben gegeven om Nederland een stukje mooier te maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie