FunX

Nicky (29): "Ik wil jongeren laten zien hoe mooi en belangrijk ouderenwerk is"

  1. Newschevron right
  2. Nicky (29): "Ik wil jongeren laten zien hoe mooi en belangrijk ouderenwerk is"

"Ik zei altijd dat ik niet met oudjes zou gaan werken. Maar toen ik een stageplek nodig had, had ik op een gegeven moment geen keuze. Als half-Hindoestaanse organiseerde ik op mijn stageplaats toen activiteiten voor de Hindoestaanse ouderen. Dan gingen we Hindoestaanse films kijken, naar muziek luisteren en over iedereens afkomst kletsen. Zulke dingen werden eerst nooit gedaan. Ik was toen de eerste stagiaire ooit die een eigen activiteit mocht draaien.

Nu ben ik welzijnsmedewerker op een gesloten afdeling voor dementerende ouderen. Daar zitten dus mensen met alzheimer en dementie die niet zelfstandig naar buiten kunnen. Ik zorg voor hun dagbesteding. Ik maak hun dag de moeite waard en onderhoud ook een goede relatie met hun familie. Ik probeer vooral dingen met ze te doen die ze niet meer zelfstandig kunnen. Zo ben ik afgelopen zondag met ze naar de film geweest. Voor sommigen was dat vijftig jaar geleden! Het is mooi dat je ze dan even dat moment terug kan geven. Sommigen hebben geen kinderen (meer), dus eigenlijk ben je als begeleider hun familie.

Het is zulk dankbaar werk en de mensen zijn zó lief. Je moet je voorstellen dat je 24/7 in zo'n tehuis zit en dat je (bijna) geen bezoek krijgt. Dan zit je daar heel de dag en dan zijn de medewerkers zo belangrijk. Het zijn de kleine dingen die zoveel waard zijn voor de bewoners. Er is weinig budget en een groot personeelstekort, dus voor het geld moet je dit werk niet doen. Het moet echt vanuit een goed hart komen. Gelukkig ben ik heel creatief met geld bij het bedenken van activiteiten.

Er zijn helaas niet veel jongeren die inzien dat dit werk zo belangrijk is. Ik wil laten zien wat je als jongere in de zorg kan doen. Misschien heeft een 19-jarige wel tijd om een uurtje per week langs te komen. Al kom je alleen even kletsen of de krant met ze lezen: dat is al zoveel waard. Ik wil gewoon laten zien dat deze mensen er ook mogen zijn. Zij waren vroeger zoals wij en wij zijn later zoals zij."

- Nicky (29)

CLOSE-UP

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie