FunX

Dit is waarom je beter niet zelf spullen naar Ter Apel kan brengen

foto: Francesco Sollima
  1. Newschevron right
  2. Dit is waarom je beter niet zelf spullen naar Ter Apel kan brengen

De afgelopen tijd hebben veel vluchtelingen in Ter Apel buiten in de kou moeten slapen, omdat er niet genoeg ruimte was. Veel mensen willen daarom helpen en starten inzamelingsacties om spullen te brengen, maar volgens hulporganisatie MiGreat is dit niet handig. "Het zorgt eigenlijk voor meer oneerlijkheid in een situatie die al heel rot is voor de mensen daar", vertelt Roos van MiGreat in gesprek met Fernando in Start.

'Dubbel werk'

"Het klinkt gek, maar wat we nu zien, is dat er veel van hetzelfde komt", legt Roos uit. "Dus bijvoorbeeld heel veel maandverband of heel veel luiers, terwijl daar dan al genoeg of zelfs te veel van is Vanmorgen was er een groep mensen die spullen kwam brengen voor vrouwen, maar op dat moment waren er helemaal geen vrouwen buiten. De medewerkers die binnen werken, nemen ook geen spullen aan, dus het kan een beetje dubbel werk zijn."

Daarnaast zegt Roos dat het voor spanningen kan zorgen als er van iets niet genoeg is voor iedereen. "Als het bijvoorbeeld hartstikke koud is en je deelt truien uit, maar je hebt er maar een paar, dan zorg je eigenlijk voor nog meer oneerlijkheid in een situatie die al heel rot is voor de mensen daar."

Situatie in Ter Apel nu

Volgens Roos is de situatie in Ter Apel de afgelopen dagen wel wat verbeterd. "Sinds vrijdag zijn er best veel mensen naar een opvangplek gegaan. Sindsdien is het eigenlijk relatief rustig", zegt ze. "Overdag zijn er nog steeds wel wat mensen buiten, echt wel een paar honderd, maar 's avonds wat minder, gelukkig. Maar goed, de situatie is nog steeds heel onvoorspelbaar. Mensen komen aan en hebben geen idee of ze 's avonds een plekje vinden. Dus de onzekerheid en onduidelijk is nog steeds heel erg groot."

Quote

Eigenlijk wordt deze situatie, die al verschrikkelijk is voor de mensen, gebruikt om het asielbeleid nog strenger te maken en juist het leed te vergroten

Roos

Wat kunnen mensen wel doen?

Wat mensen wél kunnen doen om te helpen, is volgens Roos een lastige vraag, aangezien niemand de mensen in Ter Apel kan bieden wat ze het liefste willen. "Namelijk het recht om hier te blijven en hun leven te beginnen", zegt Roos. "Daarvoor moeten we de overheid aanspreken. Zowel de gemeenten, die geen opvang willen openen waardoor de mensen nu op straat staan, als het kabinet, dat nu juist heeft besloten om de procedures nog langer te laten duren en familiehereniging moeilijker te maken. Dus eigenlijk wordt deze situatie, die al verschrikkelijk is voor de mensen, gebruikt om het asielbeleid nog strenger te maken en juist het leed te vergroten."

Slaapzakken, matjes en dekens

Als mensen dan toch graag willen helpen, kunnen zij het beste specifiek slaapzakken, matjes en dekens naar MiGreat brengen. "Wij distribueren altijd, als we echt goede spullen hebben, voor iedereen. Dat kost altijd wat voorbereidingstijd en ja, distribueren is ook een vak", zegt Roos. Waar je precies spullen kan doneren, is te vinden op de social media van MiGreat.

Ster advertentie
Ster advertentie