Up 2 Date

Voor het eerst in lange tijd slapen vluchtelingen niet gedwongen buiten in Ter Apel

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Voor het eerst in lange tijd slapen vluchtelingen niet gedwongen buiten in Ter Apel

Voor het eerst in lange tijd hoefden vluchtelingen niet noodgedwongen buiten te slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) meldt via Twitter dat er opvangplekken gevonden zijn voor iedereen die buiten moest wachten. Wel sliepen er nog enkele mensen buiten die daar zelf voor kozen.

500 opvangplekken

Het COA meldt dat er in totaal bijna 500 opvangplekken zijn gevonden voor mensen die buiten aan het wachten waren. Zij werden onder andere ondergebracht in crisisopvang in Zuidbroek, Stadskanaal, Dordrecht en Haaksbergen. Voor 125 alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit Ter Apel is onderdak gevonden in Amsterdam en Doetinchem.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Alles afgewezen'

Volgens een woordvoerder van het COA wezen de mensen die vannacht buiten slapen alle opvangplekken af. Zo konden mensen ervoor kiezen om in het aanmeldcentrum van de Immigratie-en Naturalisatiedienst te overnachten. Mensen die buiten wilden slapen konden van het Rode Kruis een veldbed en slaapzak krijgen.

Evacuaties

In de nacht van zaterdag op zondag sliepen nog zeker 300 mensen buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een deel van hen was nieuw, maar het ging ook om mensen die terugkeerden na een nacht in een noodopvanglocatie. Een dag daarvoor waren er zeker 400 mensen geëvacueerd van het terrein voor het aanmeldcentrum in Ter Apel. Zij werden met bussen naar andere plekken in het land gebracht, nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) eerder op de avond alarm sloeg over de gezondheidssituatie.

Artsen zonder Grenzen

Inmiddels biedt ook Artsen zonder Grenzen (AzG) hulp bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat doet de hulporganisatie naar eigen zeggen "omdat de Nederlandse overheid het zo laat afweten". Eerder is AzG de situatie in Ter Apel al komen bekijken. De hulporganisatie vergelijkt de leefomstandigheden met die in het beruchte Griekse vluchtelingenkamp Moria op Lesbos en noemt ze 'mensonwaardig'. Zo lopen mensen ziektes op door het gebrek aan hygiëne - vieze toiletten en geen douches - en slapen veel van hen noodgedwongen buiten, wat voor weer het ook is.

Ster advertentie
Ster advertentie