FunX

Rachid geeft jongeren advies over geld: "Ik had het vroeger ook niet breed"

foto: Unsplashfoto: Rachid
  1. Newschevron right
  2. Rachid geeft jongeren advies over geld: "Ik had het vroeger ook niet breed"

Hoe mooi is het als je je eigen financiële struggles van vroeger kan omzetten in iets positiefs? Dat is wat Rachid (26) doet door als ervaringsdeskundige bij de organisatie MoneyWays advies te geven aan jongeren over omgaan met geld. In Jouw Stad vertelt hij aan Cartiez wat hij anderen mee wil geven.

Rachid (26): "Het is belangrijk om een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven"

Eigen ervaring

Bij Rachid thuis hadden ze het vroeger niet breed. "Daardoor werd ik heel bewust van hoe je met geld moet omgaan en waar het vandaan komt. Die gedachten vormen je."

Die ervaring brengt hij nu graag over op anderen en daarom wordt hij als zogeheten peer educator ingezet om op scholen met jongeren te praten over geld. "Ik ben geen docent die zegt hoe je het moet doen. Ik zeg: 'Ik heb vroeger problemen gehad met geld, ik wist niet hoe ik ermee moest omgaan, maar ben over die struggle heen gekomen." Zo hoopt hij jongeren te inspireren en misschien hun uitgavepatroon positief te beïnvloeden.

Overzicht maken

Het belangrijkste financiële advies dat Rachid geeft, is een overzicht creëren van hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en hoeveel er uitgaat. "Dat is confronterend, maar wel leerzaam. Je gaat schrikken van waar je geld allemaal naartoe gaat. Dat je denkt: misschien moet ik wat minder vaak naar de Mac gaan..."

Zo'n overzicht kan je old school met pen en papier maken of in Excel. "Maar er zijn in de appstore ook honderdduizenden apps die je kunnen helpen met het op een rijtje zetten van je uitgaves", aldus Rachid.

Spaardoel

Wat betreft sparen is het volgens hem belangrijk om te bedenken waarvoor je spaart. Een spaardoel vaststellen dus. "Is het voor een rijbewijs, auto of je studie? Of gewoon om een buffertje te hebben, wat in deze tijden van inflatie heel goed is. Inzicht creëren helpt daarbij."

Peer educator worden

Rachid kan iedereen die graag over geld praat aanraden om ook peer educator te worden. "Je kan je ervaring delen en je levert een maatschappelijke bijdrage, maar het is ook goed voor jezelf. Je presenteert je eigen verhaal en gaat om met moeilijke vragen. De tijd vliegt en je maakt er leuke connecties mee."

Het is weer Stacktember: de jaarlijkse challenge, die in het leven is geroepen door Défano Holwijn, waarbij je bewuster leert omgaan met je geld. Behoefte aan tips en tricks of benieuwd naar de verhalen hierover? Check FunX.nl/stacktember.

Ster advertentie
Ster advertentie