FunX

Oussama over de livestream met Bilal Wahib: "Sommige dingen blijven voor altijd aan je kleven"

foto: NandoLeaks
  1. Newschevron right
  2. Oussama over de livestream met Bilal Wahib: "Sommige dingen blijven voor altijd aan je kleven"

Als je bij Fernando aanschuift voor Real Talk, dan weet je dat het gesprek diep zal gaan. Ook Oussama Ahammoud ontkomt daar niet aan. In een openhartig gesprek vertelt de acteur over zijn grote succes met Mocro Maffia, het plotselinge einde daarvan en natuurlijk blijft ook het incident van de livestream met Bilal Wahib niet onbesproken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Succes door Mocro Maffia

Oussama's grote doorbraak in de acteerwereld was natuurlijk als Muis in Mocro Maffia. "Toen het uitkwam, was het als een bom, man", vertelt Oussama daarover. De toen nog 16-jarige acteur ging in een paar dagen van enkele volgers op Instagram naar tienduizenden. Helaas kwam er na twee seizoenen ook weer vrij onverwachts een einde aan zijn rol in de hitserie. Dat zorgde niet alleen bij de kijkers voor veel ophef, ook Oussama zag het niet aankomen. "Het was voor mij ook een shock." De makers van de serie hadden namelijk kort van tevoren het script aangepast. "Dat kreeg ik een half uur tot kwartier voor ik de scène zou draaien te horen." Oussama was woedend. "Dat maakte mij parra, bro. Dat maakte mij gewoon boos. Ik dacht gelijk: fuck it."

Slordige fouten

Nu hij terugkijkt op het besluit van de Mocro Maffia-makers om Muis uit de serie te schrijven, heeft hij er iets meer begrip voor. Als jonge, onervaren acteur die niet goed werd begeleid, maakte hij naar eigen zeggen soms slordige fouten. Zo ging hij wel eens naar set zonder zijn teksten te leren en kwam hij ook wel eens te laat. "Dat is gewoon naast je schoenen lopen."

Toch is die slordige houding niet de enige reden waardoor hij zijn rol in Mocro Maffia verloor. Dat heeft er volgens hem namelijk mee te maken dat hij destijds ook aan andere projecten werkte, zoals De Libi. "Bepaalde personen vonden dat ik heel exclusief de rol van Muis moest spelen." Dat wilde hij echter niet en dat zorgde voor wrijving.

Ruzie

De gebeurtenissen rondom Mocro Maffia heeft er voor gezorgd dat Oussama lange tijd onenigheid had met producent/acteur Achmed Akkabi. De ruzie zat Oussama niet lekker. "Het heeft mij genekt. Ik zat er wel mee." Inmiddels is de ruzie weer helemaal bijgelegd en voelt hij zich 'bevrijd'. "We zagen elkaar op een première. Het was een beetje awkward, maar later kwamen we toch met elkaar in gesprek."

Incident met Bilal

In maart 2021 kwam Oussama negatief in het nieuws, toen zijn Bilal Wahib in zijn livestream een minderjarige jongen geld aanbood om zijn geslachtsdeel te laten zien. "Als ik nu terugkijk, had ik het stop moeten zetten", zegt Oussama over dat cruciale moment. "Maar ik was in het moment. Ik heb heel vaak dat ik moet lachen als het awkward wordt, maar eigenlijk dacht ik: what the fuck gebeurt hier? Ik voelde gelijk: hé broer, dit gaat mis!"

Paranoia

De volgende ochtend zag Oussama dat de meldingen op zijn telefoon waren ontploft. Hij voelde aan alles dat het goed mis was en durfde niet eens naar beneden om zijn moeder onder ogen te komen. "Hoe ga ik haar uitleggen dat ik in een livestream zat waarin een minderjarige jongen is gevraagd om zijn geslachtsdeel te laten zien? Ze komt net van haar gebedskleed. Hoe ga ik dat uitleggen?"

Niet veel later werd hij gebeld door de vriendin van Bilal, die hem vertelde dat Bilal was opgehaald door de politie. "Toen dacht ik: shit, ze komen ook voor mij." Oussama stapte daarom snel in zijn auto en reed naar het huis van zijn assistent-manager. "Er ging een paranoia-knop in mijn hoofd om". Hij wilde niet aangehouden worden voor hij zelf zijn woord had kunnen doen. "Anders zouden de media weer gaan speculeren." Uiteindelijk belandde hij toch op het bureau, omdat hij moest getuigen, maar daarna hoorde hij eigenlijk niks meer over het gebeuren.

Noodrem

De hele situatie heeft een flinke impact gehad op Oussama. Nadat een paar gecancelde series, facturen die niet op tijd uit werden betaald en een gebrek aan hulp, raakte Oussama flink gefrustreerd. "Toen dacht ik: oké, ik neem afstand van iedereen behalve mijn directe omgeving en ik ga even op mezelf zijn." Hij investeerde veel tijd in trainen en zijn religie. "Dat heeft me heel erg geholpen."

Hoewel hij het sowieso erg vindt wat de jongen uit de livestream is overkomen, is hij wel dankbaar voor deze noodzakelijke "noodrem" in zijn leven. "Ik geloof dat alles gebeurt met een reden."

Excuses

Oussama vindt het heel jammer dat hij nooit met het slachtoffer heeft kunnen spreken om zijn excuses aan te bieden. Ondanks dat anderen vaak zeggen dat hij er weinig mee te maken had, voelt hij zich toch medeverantwoordelijk voor wat de jongen is overkomen. "Sommige dingen blijven voor altijd aan je kleven en ik weet dat dit zoiets is. Dat kan je met niks goedmaken." Toch hoopt hij ooit nog met de jongen in gesprek te gaan. "We zijn bijna twee jaar verder en ik weet niet of die jongen nog wil praten, maar ik sta er nog steeds voor open."

In de steek gelaten

In de moeilijke periode die Oussama de afgelopen tijd heeft doorgemaakt, heeft hij gezien wie zijn echte vrienden zijn. "Heel veel mensen met wie ik elke dag was, hebben niet eens naar mij omgekeken." Nu het weer goed met hem gaat, ziet hij dat die mensen zich geen houding meer weten te geven als hij ze tegenkomt. "Die nepsmiles en die fake shit hoef je niet meer te doen, want ik heb al gezien hoe je bent."

Ook met Bilal heeft hij vrijwel geen contact meer. Toch snapt Oussama hem wel. "Ondanks dat ik liever had gehad dat we het samen hadden opgelost, begrijp ik het wel. Ik weet hoeveel mensen aan hem trekken. Ik weet hoeveel mensen hem een bepaalde kant proberen op te sturen en ook hoe naïef hij is. Dus ik kan het hem niet kwalijk nemen."

Ster advertentie
Ster advertentie