FunX

Mandy (26) over haar tijd als dakloze: "Ik sliep tussen de ex-criminelen en sekswerkers"

foto: Privéfoto Mandy
  1. Newschevron right
  2. Mandy (26) over haar tijd als dakloze: "Ik sliep tussen de ex-criminelen en sekswerkers"

Vaak wordt er niet meteen gedacht aan jonge vrouwen als je het hebt over dak- en thuislozen, maar dit is wel een degelijk maatschappelijk probleem. Hoewel de cijfers van het CBS zeggen dat het aantal dak- en thuislozen is gedaald, blijkt dat er een groot deel van hen relatief jong en vrouw is. Mandy was een van deze mensen en vertelt aan Nordin en Wef hoe zij deze periode heeft ervaren.

Dakloos

Mandy werd voor het eerst dakloos toen ze 19 jaar was. "Ik woonde bij mijn moeder en we hadden een haat-liefdeverhouding", zegt ze. "De liefde die ik nodig had, zocht ik toen bij de verkeerde mensen. Mijn moeder en ik kregen op een gegeven moment zo'n heftige ruzie dat de politie tussenbeide moest komen", vertelt ze verder. Eenmaal op het politiebureau aangekomen, kreeg Mandy te horen dat ze vanaf dat moment dakloos was.

Mandy (26) over haar tijd als dakloze: "Ik was overal en nergens"

Ex-criminelen

In totaal is ze negen maanden dakloos geweest, waarvan ze zeven maanden overal en nergens in Zuid-Holland verbleef. "Ik had hier en daar wel wat vrienden waar ik terecht kon, maar op een gegeven moment werkte dat niet meer. Ook niet voor mezelf", aldus Mandy. Ze besloot voor zichzelf te kiezen en klopte aan bij een daklozen retraite. Dit was een hectische periode voor haar. "Je had twee verschillende daklozencentra en een daarvan was al vol, dus ik moest wel naar de andere. Hier sliep ik tussen de ex-criminelen en de sekswerkers, wat ik heel eng vond." Dit hield de 19-jarige Mandy dan ook niet lang vol. "Op de tweede dag barstte ik gewoon in tranen uit." Mandy is later via het Leger des Heils toch bij een ander opvangcentrum terecht gekomen die veiliger voor haar aanvoelde.

Mandy

Vanuit het opvangcentrum heeft Mandy erg veel loketten bezocht en heeft ze veel gesprekken moeten voeren om een dak boven haar hoofd te krijgen. "In totaal duurde het twee maanden, maar ik ben wel heel goed geholpen en heb uiteindelijk een eigen studio gekregen", vertelt ze. Mandy wil de mensen die in een soortgelijke situatie zitten op het hart drukken om op tijd hulp te zoeken. "Je moet echt voor jezelf kiezen. Ik vond het zelf ook heel lastig om naar de daklozenopvang te gaan, maar ik heb het wel gedaan. Uiteindelijk heeft het me ook veel verder gebracht dan ik had gedacht."

Ster advertentie
Ster advertentie