Video

RBDjan: "Ik had vijf clips op televisie terwijl ik dakloos was"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. RBDjan: "Ik had vijf clips op televisie terwijl ik dakloos was"

In de FunX-serie Van Straat naar Platina duikt FunX-presentatrice Ouassima Tajmout dieper in het verleden van verschillende artiesten en bespreekt ze met hen wat ze hebben moeten doorstaan om succesvol te worden. In de nieuwste aflevering gaat ze op bezoek bij rapper RBDjan. De Amsterdamse rapper vertelt hoe het komt dat hij gedurende de hoogtijdagen van THC dakloos was, waarom hij zijn meest recente show in Paradiso eng vond en hoe hij zijn carrière nieuw leven heeft ingeblazen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Dat was ook overleven'

RBDjan kwam op negenjarige leeftijd te wonen op het Waterlooplein in Amsterdam. Naar eigen zeggen heeft de rapper daar een fijne jeugd gehad waarin hij veel vrienden maakte en verschillende baantjes in de buurt kreeg. Tegelijkertijd werd hij ook geconfronteerd met de minder mooie kanten van het leven. "Er waren hier altijd veel junkies, drugs, politie en van alles en nog wat. Dat heeft me uiteindelijk zodanig beïnvloedt dat ik ook ging handelen in drugs." Dat het Waterlooplein een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van RBDjan is duidelijk terug te horen in zijn muziek. "Toen we pas bekend werden was ik nog op volop bezig (met dealen, red.) hier. Alles waar ik over rapte, heb ik daadwerkelijk gedaan. Dat was ook overleven, want zoveel geld verdiende ik niet met muziek, dus ik moest wel."

'Kleine jongen worden groot'

Ondanks dat RBDjan samen met THC bekendheid vergaarde door heel het land met straathits als Je bakt er nix van en Zou je kogels vangen voor je mattie bleef het grote succes helaas uit voor de rapper. Zo viel er maar weinig geld te verdienen met hiphop in de jaren '00. "Als we in deze tijd groot waren geworden, had ik ervan kunnen leven. Maar daarom zijn we nu ook weer bezig. Ik ga een nieuw album droppen, Kleine jongens worden groot. Voor die titel heb ik gekozen, omdat ik in elk aspect van mijn leven groei wil zien, en het gaat steeds beter. Ik begin alles een beetje op orde te krijgen nu."

Quote

Iedereen dacht dat we lekker geld aan het verdienen waren met muziek, maar dat was dus niet het geval.

RBDjan

Dakloos

Fans van RBDjan weten wellicht dat de rapper niet altijd zijn zaken op orde had. Zo was de rapper lange tijd dakloos en woonde hij praktisch in een clubhuis, zelfs toen hij al in diverse videoclips te bewonderen was op tv. "We hadden hier een clubhuis van The Hangouts. Dat was de jongerenafdeling van Hell's Angels. Toen ik zonder huis kwam te zitten, mocht ik daar slapen als het ware. Toen had ik al vijf clips op tv, terwijl ik dakloos was. Iedereen dacht dat we lekker geld aan het verdienen waren met muziek, maar dat was dus niet het geval."

Mahi

Inmiddels is RBDjan in zee gegaan met het label ROQ 'N Rolla Music. De rapper besloot een publishing deal te te tekenen bij het label nadat label director Mahi hem ervan wist te overtuigen om weer volledig voor de muziek te gaan. "Mahi was iemand die ik achter de schermen altijd overal en nergens tegenkwam. Ze zei altijd: 'Arbi als je wat nodig hebt, laat het me weten.' Door de jaren heen heeft ze dat zo vaak gezegd en toen dacht ik bij mezelf: waarom zou ik bij een ander tekenen als ik naast me iemand heb die al zo hard voor me aan het rennen is? Ik blijf liever aan haar zijde."

Ster advertentie
Ster advertentie