Naar homepage
FunX

Je kunt de wereld verbeteren door taart te eten en Jeanne legt uit hoe

bron: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Je kunt de wereld verbeteren door taart te eten en Jeanne legt uit hoe

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is echt zo: je kunt de wereld een stukje mooier maken door taart te eten. Dat is te danken aan Jeanne, die met haar twee vrienden het awardwinnende Trash'ure Taarten runt. Daarmee zorgt ze niet alleen voor lekkere taarten, maar gaat ze ook nog eens voedselverspilling tegen én helpt ze mensen met een migratieachtergrond die net in Nederland zijn, aan werk. In Jouw Stad vertelt ze aan Tannaz hoe dit in zijn werk gaat. "Duurzaamheid moet ook een beetje leuk en lekker zijn."

Jeanne vertelt hoe ze met haar taarten de wereld verbetert

Verspilling tegengaan

Jeanne vertelt dat ze tijdens haar studie milieukunde veel leerde over de gevolgen van voedselverspilling. "Om voedsel te produceren is een hele hoop water en brandstof nodig, maar uiteindelijk gooien we 30% van het geproduceerde voedsel weg." Dat is zonde en ook nog eens slecht voor het milieu. Voor hun taarten gebruiken ze dan ook producten die anders weggegooid zouden worden.

Quote

Vluchtelingen en verspilling hebben met elkaar te maken, daarom pakken we die problemen graag tegelijk aan.

Vluchtelingen aan het werk

Dat is nog niet alles, want met haar bedrijf zorgt Jeanne er ook voor dat mensen die naar Nederland zijn gevlucht en moeite hebben met het vinden van een baan, aan het werk kunnen. "Veel producten die we eten komen uit warme landen. Juist daar groeit ons eten goed, maar daar is ook een hoop water nodig", legt ze uit. "Wat je de afgelopen decennia ziet, is dat veel landen zijn uitgedroogd door de toenemende vraag uit het Westen. Daar is hongersnood door ontstaan en daar komen weer vluchtelingen uit voort."

In de taartenwinkel van Jeanne en haar vrienden krijgen asielzoekers, statushouders en vluchtelingen de kans om werkervaring op te doen. "Vluchtelingen en verspilling raken elkaar dus en daarom pakken we die problemen graag tegelijk aan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie