FunXperiment

Ik leefde een maand van 50 euro voor luxe en dat was moeilijker dan gedacht

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Ik leefde een maand van 50 euro voor luxe en dat was moeilijker dan gedacht

Zoals ieder jaar stond de maand september in het teken van Stacktember: de challenge die door Défano Holwijn in het leven is geroepen om mensen te leren hoe ze bewuster om kunnen gaan met hun geld. Gedurende de hele maand heb je een budget van maar 50 euro voor luxe dingen. Voordat Stacktember begon, bood ik mezelf aan om eraan mee te doen voor dit artikel. "Lukt me wel", zei ik zonder te aarzelen, maar het bleek moeilijker dan gedacht.

Beginnende stress in augustus

Anderhalve week voordat Stacktember begon kreeg ik al te maken met het eerste moeilijke dilemma. Zo ontving ik op 23 augustus een appje van mijn neef met daarin de vraag of ik, precies op 1 september, mee uit eten wilde gaan voor de verjaardag van zijn broer. Dat zou betekenen dat ik minimaal 40 euro van mijn budget van 50 euro kwijt zou raken. Dat kon ik me natuurlijk niet veroorloven op de eerste dag.

Overdreven discussie

"Als jij het voor me betaalt, ga ik mee. Ik doe in september namelijk mee met Stacktember", liet ik mijn neef weten, waarna hij me uitlachte. Uiteindelijk ging hij ermee akkoord. Als ik hem het geld na september terug zou geven, was het opgelost. Ik vertelde hem vervolgens dat dat niet de bedoeling is, aangezien het dan gewoon voorschieten is. Daarom stelde ik voor om hem ergens in oktober mee uit eten te nemen.

Wat volgde was een veel te overdreven discussie over Stacktember - met allerlei handgebaren - tussen twee neven met Italiaanse roots. "Maar dat is toch hetzelfde als mij het geld later teruggeven?", zei mijn neef. Daar had hij in principe gelijk in natuurlijk. Ik probeerde mijn idee daarom te verkopen als 'iets leuks en sociaals doen samen', maar dat sloeg eigenlijk helemaal nergens op. Uiteindelijk kwam ik erachter dat dingen die al vóór september gepland waren niet van het budget af gaan. Lekker, zo'n discussie om niets.

Wel of niet naar Fiesta Macumba?

Op 3 september kreeg ik met het tweede dilemma te maken. Als liefhebber van latin muziek had ik zin om op 17 september naar Fiesta Macumba in Den Haag te gaan. Ik had op dat moment nog maar 6,30 euro uitgegeven aan 3 drankjes in de voetbalkantine. Een kaartje voor Fiesta Macumba kostte 16 euro, dus ik had op zich nog genoeg ruimte.

Ga ik wel of niet naar Fiesta Macumba? Ik besprak mijn dilemma met verschillende collega's. Ze wezen mij erop dat ik via een van onze collega's op de gastenlijst gezet kon worden. Hoewel het in principe niet valsspelen zou zijn, voelde het voor mij wel zo. Daarom besloot ik geen gebruik te maken van die mogelijkheid.

Hoe kan je budgetproof op date? Défano Holwijn geeft tips!

Quote

Terugkijkend gingen de eerste twee weken eigenlijk prima, maar na die twee weken dacht ik soms wel: waar ben ik mee bezig?

Te veel verjaardagen

Uiteindelijk ben ik niet naar Fiesta Macumba gegaan, omdat ik bang was dat ik te veel geld zou uitgeven en de challenge niet succesvol zou afronden. Maar dat was niet de enige reden. Toen ik in mijn agenda keek, zag ik namelijk dat ik in september meerdere verjaardag op de planning had staan. Hoewel cadeaus voor verjaardagen niet van je budget gaan, kost het je wel wat geld. Aangezien ik die verjaardagen niet kon skippen, maakte ik de keuze om dan maar Fiesta Macumba over te slaan.

Patatje pindamayo

Terugkijkend gingen de eerste twee weken eigenlijk prima, maar na die twee weken dacht ik soms wel: waar ben ik mee bezig? Omdat ik de challenge wilde halen, heb ik uiteindelijk niet meer dan 50 euro uitgegeven aan luxe dingen. Zo heb ik – bovenop de 6,30 euro voor de drankjes in de voetbalkantine – nog maar 19,30 euro uitgegeven. In totaal dus 25,60 euro. Om precies te zijn ging het nog om 12,90 euro bij de snackbar, omdat mijn vriendin en ik verdomd veel trek hadden in een patatje pindamayo, een frikandel speciaal en een mexicano. Een paar dagen later kreeg ik in de late avonduurtjes cravings naar een McFlurry M&M's, dus heb ik er twee via de McDrive gehaald. En daar had ik absoluut geen spijt van. Sterker nog, het smaakte lekkerder dan normaal.

'Ik had het gewoon moeten doen'

Hoewel ik de challenge heb gehaald, was ik héél blij toen het voorbij was. Stacktember was een stuk lastiger dan ik gedacht had. Gedurende de maand had ik verschillende dagen dat ik niet lekker in mijn vel zat, zoals ieder mens weleens meemaakt. Op dat soort momenten houd ik ervan om iets leuks te ondernemen met vrienden of mijn vriendin, zoals uitgaan, uit eten gaan of een pokeravondje. Dat soort dingen skipte ik, omdat ik zo min mogelijk geld aan luxe wilde uitgeven. Terugkijkend heb ik nu wel zoiets van: ik had die leuke dingen gewoon moeten doen, aangezien ze ervoor gezorgd zouden hebben dat ik me beter zou voelen. Dat is voor mij persoonlijk belangrijker dan een paar euro's te veel uitgeven.

Fernando de strateeg

Ook FunX-dj Fernando deed vorige maand mee aan Stacktember. Ik was benieuwd hoe het hem is afgegaan, dus ik besloot 'm te bellen. "Ik vond het makkelijk", vertelde hij mij aan de telefoon. "Als ik ergens aan meedoe, wil ik winnen en word ik een strateeg. Daarom heb ik luxe dingen, zoals een nieuwe winterjas, al voor september gehaald. En als ik naar events ging, was dat allemaal op uitnodiging."

Kritiek na nieuwe mobiel

Maar Fernando heeft ook moeilijke momenten gekend tijdens Stacktember. Zo kreeg hij veel kritiek van luisteraars toen hij vorige maand een nieuwe mobiel kocht. "M'n mobiel was gevallen en er kwam een barst in. Dat ding begon ineens uit zichzelf mensen te bellen, dus ik moest echt een nieuwe bestellen", legde hij uit. "Er waren toen van die haters die zeiden dat ik had gefaald. 's Avonds appte ik Défano om te checken hoe het precies zit. Hij legde me toen uit dat ik niet af was, omdat het om een noodzakelijke aankoop ging." Fernando heeft echter niet veel van zijn nieuwe mobiel kunnen genieten, aangezien hij 'm nog altijd niet binnen heeft.

Ik vroeg Fernando ook wat hij van het hele Stacktember-concept vindt. Daarop antwoordde hij: "Het helpt je om meer discipline te krijgen en het zorgt ervoor dat je meer stil gaat staan bij de dingen die je koopt. Als mensen zijn we namelijk vaak koopziek. Ik heb bijvoorbeeld schoenen die ik nooit heb gedragen en nog in dozen zitten. Laatst heb ik thuis bijvoorbeeld per toeval een paar Air Force 1 gevonden. Die was ik gewoon vergeten." Op de vraag of hij in de toekomst twee keer gaat nadenken voordat hij nieuwe schoenen koopt, liet Fernando weten: "Nee, ik ga ze gewoon meer laten sponsoren, haha."

Duurdere wereld, dus hoger budget?

Tijdens Stacktember heb ik veel nagedacht over wat ik zelf vind van het concept van de challenge. Als het aan mij ligt, mag wel het een en ander worden aangepast. Aangezien vrijwel alles duurder is geworden, mag daar naar mijn mening ook rekening mee gehouden worden qua budget. Het zou geen gek idee zijn om het budget te verhogen naar 60 of 70 euro.

Maximum voor cadeautjes en boodschappen

Wat betreft geld uitgeven aan cadeautjes voor verjaardagen zou ik ook een maximum instellen. Doordat het gewoon toegestaan is om cadeaus te kopen, is het dus ook mogelijk om een peperduur cadeau voor iemand te kopen. Zelf had ik in september vier verjaardagen en een bruiloft. Daar is aardig wat geld aan opgegaan. Daarom is het volgens mij slim om een maximumprijs van zo'n 20 euro per cadeau in te stellen. Op die manier leer je ook nog eens met minder geld creatief te zijn wat betreft het halen van een origineel cadeau.

Ten slotte zou het naar mijn mening ook goed zijn om voor de hele maand een boodschappenbudget in te stellen van maximaal 200 tot 250 euro, iets wat ik in september heb gedaan met mijn vriendin. Wij hielden het op 250 euro, wat uitkomt op 62,50 euro per week voor boodschappen. Iedere week hebben we zelfs minder dan 62,50 euro uitgegeven. Wat je aan het einde van de maand overhoudt, kan je dan bijvoorbeeld gebruiken om een keer te gaan lunchen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe ideeën Défano

In Start met Fernando vertelde Défano op de laatste dag van Stacktember dat hij al manieren aan het bedenken is om Stacktember nog interessanter te maken. "Er zijn heel veel mensen die in de bijstand leven die me berichten sturen. Ze zijn heel blij met deze challenge. Ze zeggen van: 'Het geeft toch een klein kijkje in ons leven'. Sommige mensen vertellen mij dat ze van 50 euro per week leven. Dat is dan voor alles, dus niet alleen voor luxe. Daarom wil ik kijken hoe ik het volgend jaar naar een hoger level kan tillen. Bijvoorbeeld door voor boodschappen een bepaald bedrag in te stellen, zodat je niet los kunt gaan met boodschappen en kunt denken: lang leve de lol."

Tijd voor 'FIFA 23'

Al met al was het meedoen aan Stacktember een positieve ervaring. Ik werd meerdere keren aan het denken gezet, bijvoorbeeld als ik winkels bezocht en dingen zag die ik leuk vond. Ik stelde mezelf dan daadwerkelijk de vraag: heb ik dit nu écht nodig of niet? Daardoor besefte ik, zoals Fernando, hoe vaak ik geld uitgeef aan dingen die ik op dat moment helemaal niet nodig heb. Of ik nog een keer mee zal doen aan Stacktember? Ik denk het niet. Wel ga ik in de toekomst beter nadenken voordat ik iets daadwerkelijk aanschaf. Vandaag echter niet. FIFA 23 is namelijk net uit, dus daar tik ik graag 60 euro voor af.

- In FunXperiment nemen de online redacteuren jou als lezer mee in verschillende challenges en experimenten die ze uitvoeren. -

Ster advertentie
Ster advertentie