Games & gadgets

FIFA 23 krijgt speciale update in het kader van OneLove-campagne

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. FIFA 23 krijgt speciale update in het kader van OneLove-campagne

EA Sports sluit zich aan bij de OneLove-campagne van onder andere de KNVB. De ontwikkelaar van de game FIFA 23 voegt in aanloop naar de Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart speciale OneLove-aspecten toe aan het spel. Zo kunnen gamers speciale tenues vrijspelen en hun stadion voorzien van OneLove-gerelateerde accessoires.

Jonge mensen bereiken

OneLove is in het leven geroepen om bewustwording rondom racisme en discriminatie te vergroten. Ook in het voetbal vinden nog regelmatig ongeregeldheden op die gebieden plaats, waar spelers en supporters te maken krijgen met nare ervaringen vanwege hun afkomst, huidskleur, religie, gender of geaardheid.

De KNVB reageert enthousiast op de deelname van de populaire voetbalgame FIFA 23 aan de campagne. "OneLove is een belangrijke boodschap die het DNA van het voetbal raakt: voetbal speel en beleef je samen. De liefde voor het voetbal brengt miljoenen mensen bij elkaar. Dat is het mooie en unieke van voetbal. Racisme en discriminatie sluiten mensen uit en staan dus haaks op waar het voetbal voor staat. Met de uitbreiding naar FIFA 23 bereikt OneLove nog meer (jonge) mensen", aldus de voetbalbond op de website.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kracht van diversiteit

De OneLove-campagne is in Nederland voortgekomen uit een samenwerking tussen de Rijksoverheid, de KNVB, de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Los van de campagne bestaat het actieplan tegen racisme en discriminatie in totaal uit twintig onderdelen. Zo worden voetbalverenigingen onder meer geholpen door middel van trainingen gericht op de kracht van diversiteit.

Aanvoerdersband

Om aandacht te vragen voor de campagne zullen de aanvoerders van Nederlandse voetbalclubs komend weekend een speciale OneLove-aanvoerdersband dragen. De band heeft in het verleden al voor veelbesproken momenten gezorgd.

Zo was er tijdens het WK-voetbal in Qatar veel te doen om de OneLove-band. De aanvoerder van het Nederlands elftal, Virgil van Dijk, zou net als zes andere captains van Europese teams op het WK de OneLove-aanvoerdersband dragen. De FIFA besloot echter dat de actie, die stond voor verbinding en de strijd tegen elke vorm van discriminatie, zou leiden tot een gele kaart voor de dragers van de band. Daarop besloten de KNVB en andere voetbalbonden om de veelbesproken band niet te dragen.

Kökçü

Daarnaast kreeg onder meer Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü in oktober veel kritiek te verduren, toen hij uit religieuze overwegingen weigerde de OneLove-band te dragen. "Ik vind het wel belangrijk om te benadrukken dat ik respect heb voor iedereen, ongeacht religie, achtergrond of voorkeur", zei de middenvelder destijds. "Ik vind dat iedereen vrij is om te doen wat diegene wil of voelt. Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten. Daarom voel ik me er niet comfortabel bij om deze aanvoerdersband te dragen."

Kökçü heeft laten weten dat hij ook komend weekend de OneLove-band niet zal dragen. "Maar in samenwerking met de club hebben we een eigen aanvoerdersband ontwikkeld waarmee we aandacht vragen voor racisme en discriminatie. Die tekst past beter bij mij en die band zal ik dus wél dragen. Op die manier wil ik mijn bijdrage leveren aan de achterliggende boodschap van de actie."

Ster advertentie
Ster advertentie