Sport

Voetbalsters vragen FIFA om hetzelfde prijzengeld als mannen op WK

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Voetbalsters vragen FIFA om hetzelfde prijzengeld als mannen op WK

Een groep van honderdvijftig voetbalsters wil dat er op het WK vrouwenvoetbal van aankomende zomer in Australië en Nieuw-Zeeland evenveel prijzengeld wordt uitgereikt als op het WK voor mannen in Qatar. Dit vroegen zij afgelopen oktober middels een ondertekende brief aan FIFA.

Brief ondertekenen

Spelersvakbond FIFPRO meldt tegenover het Amerikaans persbureau AP dat hier momenteel over gesproken wordt met FIFA. De namen van de speelsters die de brief hebben ondertekend zijn niet bekend. Volgens The Wall street journal gaat het om internationals uit Duitsland, Noorwegen en de Verenigde Staten. Onbekend is of er ook Nederlandse speelsters tussenzitten.

Oranjevrouwen gaan evenveel betaald krijgen als mannelijke spelers

Oranjevrouwen gaan evenveel betaald krijgen als mannelijke spelers

Oranjevrouwen gaan evenveel betaald krijgen als mannelijke spelers

Verschillen

Momenteel zijn de verschillen tussen het prijzengeld enorm. Op het WK in Qatar werd 416 miljoen euro aan 32 deelnemers uitgekeerd. De wereldkampioen Argentinië kreeg al meer prijzengeld (40 miljoen euro) dan de vrouwen op het WK in 2019. Hier werd 28 miljoen euro verdeeld over 24 deelnemers. Daarnaast willen vrouwen ook gelijke behandeling bij de grootte van de staf en kwaliteit van training- en hotelfaciliteiten op wereldkampioenschappen.

Ook bij Oranje is gelijke beloning een gespreksonderwerp. Vorig jaar maakte de KNVB bekend dat ze basispremies gelijk gingen trekken. In 2019 besloot de KNVB al de commerciële vergoedingen voor voetbalsters te verhogen.

Ster advertentie
Ster advertentie