Lifestyle

'Meer 75-plussers seksueel actief, jongeren hebben juist minder seks'

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 'Meer 75-plussers seksueel actief, jongeren hebben juist minder seks'

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengt vandaag opvallend nieuws: 75-plussers zijn vaker seksueel actief dan tien jaar geleden, terwijl Nederlanders over het algemeen juist minder seks lijken te hebben. Vooral bij jongeren van 16 tot 25 jaar is een duidelijke afname te zien wat betreft actie tussen de lakens.

56 van de jongeren actief

Vorig jaar gaf 70 procent van de mensen boven de 16 jaar aan dat ze de afgelopen 12 maanden seks hadden gehad. In 2014 was dat nog 74 procent. Bij jongeren is dat percentage nog sterker omlaag gegaan: van 64 naar 56 procent. Volgens deskundigen heeft dat onder meer te maken met het feit dat jongeren gemiddeld steeds langer wachten met de eerste keer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toename bij senioren

Oudere mensen lijken daarentegen vaker te seksen. 75-plussers zijn de enigen bij wie de seksuele activiteit is toegenomen. Waar in 2014 maar 16 procent van hen aangaf seks te hebben, was dat vorig jaar 27 procent. De leeftijdsgroep met de meeste seksueel actieve personen is die van 25 tot 45 jaar, namelijk zo'n 87 procent. Hoe regelmatig mensen seks hebben, is in het onderzoek niet meegenomen.

Verder is duidelijk geworden dat mensen die samenwonen met hun partner over het algemeen meer seks hebben dan mensen die dat niet doen.

Verschil mannen en vrouwen

In de cijfers van het CBS is ook een verschil te zien tussen mannen en vrouwen. Zo blijken mannen vaker seksueel actief dan vrouwen, vooral in de groep van 55 jaar en ouder. Hoe ouder mensen worden, hoe groter dat verschil wordt. Dat is deels te verklaren aan het feit dat oudere vrouwen vaker alleenstaand zijn. Mannen zijn in heterorelaties vaak wat ouder en daarnaast worden vrouwen gemiddeld ouder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie