Money Moves

Wayne (24) ontwikkelde zich van monteur naar project engineer: "Het was hard werken"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Wayne (24) ontwikkelde zich van monteur naar project engineer: "Het was hard werken"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 24-jarige Wayne* zijn verhaal.

Naam: Wayne*
Leeftijd:
24
Studie:
Mbo niveau 2 techniek
Werk: Project Engineer (40-50 uur p/w)
Woonsituatie: Thuiswonend
Netto-inkomen:
€2200-2700
Nu op betaalrekening:
€18.10
Nu op spaarrekening: €50.000
Beleggingsportefeuille:
€10.000 in cryptomunten & €15.000 in aandelen
Studieschuld: Geen

VASTE LASTEN

Kostgeld: €150
Zorgverzekering:
€125
Telefoonabonnement:
€0 (betaald door werk)
Leaseauto van werk:
€225 (inclusief benzine)
Sportabonnement:
€30
Amazon Prime: €4
YouTube: €12

MAANDELIJKSE KOSTEN LEVENSONDERHOUD

Eten: ±€50
Uitjes:
±€200
Shoppen:
±€50

Hoi Wayne, bedankt dat je een ons een kijkje in je portemonnee wil geven. Waarom heb jij je aangemeld?
"Ik wilde laten zien dat je ook veel geld kunt verdienen als je mbo niveau 2 hebt gedaan. Je moet je blijven inzetten. Als je met passie werkt en zorgt dat je het leuk vindt, krijg je er veel voor terug."

Kun je wat meer vertellen over de ontwikkeling die jij hebt doorgemaakt?
"Ik begon als 16-jarige met een BBL-opleiding bij een leerbedrijf. Daar ben ik ruim zes en een half jaar blijven werken als koelmonteur. Ik begon met een salaris van 560 euro netto per maand. In die tijd heb ik veel cursussen en opleidingen gedaan zodat ik meer waard werd. Ik wilde graag hogerop komen, maar die kans wilde het bedrijf me niet geven omdat ik andere trajecten eerst moest doen. Toen ik geen mogelijkheden meer zag om door te groeien en rond ging kijken naar een andere baan, werd ik benaderd door een ander bedrijf. Daar kon ik meteen aan de slag gaan en door allerlei cursussen te doen ben ik uitgegroeid tot project engineer."

Wat doet een project engineer?
"Als project engineer test ik installaties die gemaakt worden door andere partijen. Ik kijk bijvoorbeeld of de sensoren goed aangesloten zitten en werken, of de pompen werken en of de draadjes goed zitten."

Bevalt de baan?
"Ja, het is leuk en uitdagend. Het is wel hard werken, je krijgt veel verantwoordelijkheid. Je moet er mentaal en fysiek wel tegen kunnen."

Ben je ook tevreden met je salaris?
"Voor mijn leeftijd ben ik wel tevreden."

Kun je wat meer vertellen over hoe je salaris is opgebouwd? Je verdient namelijk niet elke maand hetzelfde?
"Ik maak regelmatig overuren, maar die krijg ik ook uitbetaald. Voor elke twee overuren krijg ik 100 procent uitbetaald en alles daarboven 150 procent. Als je in het weekend moet werken krijg je daar ook een toeslag voor. Daarnaast werkt mijn bedrijf met winstuitkeringen. Zo heb ik onlangs 250 euro COVID-stimulans ontvangen."

Hoe zit het met de doorgroeimogelijkheden bij dit bedrijf?
"Er zijn veel mogelijkheden, maar daar moet ik me wel voor inzetten. Ik heb gevraagd of ik een hbo-opleiding mag doen, waardoor ik uiteindelijk aan de slag kan gaan als senior project engineer. De opleiding kost 20.000 euro en het bedrijf waar ik werk wil daar de helft van betalen. Ik hoop dat ik daarmee over vijf jaar een salaris van 4000 a 5000 bruto aantik."

Dat zou mooi zijn. Je lijkt iemand die wel goed bezig is met geld. Je hebt namelijk al 50.000 op je spaarrekening staan. Hoe kom je daaraan?
"Toen ik begon met werken had ik als doel om 75 procent van mijn salaris te sparen. Later, toen ik wat meer verdiende, werd het doel 10.000 euro per jaar. Zo heb ik het opgebouwd. Daarnaast heb ik ook winst van het beleggen in cryptomunten."

Het is natuurlijk wel ook makkelijker sparen als je nog thuis woont...
"Dat klopt, maar je moet het ook leuk vinden om te sparen."

Hoe ben je in de wereld van de cryptomunten beland?
"Ik had een keer 6000 euro verloren met gokken op Unibet. Toen dacht ik: shit, hoe ga ik dat terugkrijgen? Ik wilde het geld snel terugverdienen, dus ik kocht Bitcoin. Gelukkig steeg die uiteindelijk en kon ik het met winst verkopen. Zo had ik mijn geld weer terug. Inmiddels ben ik weer begonnen met investeren."

Hoe kom je aan de kennis om te investeren? Of doe je gewoon maar iets?
"Nee ik verdiep me er wel in. Ik volg het nieuws over de munten. Daarnaast kijk ik video's erover."

Wat wil je uiteindelijk doen met je spaargeld?
"Ik wil over een paar jaar uit huis gaan en dan wil ik het liefst meteen een mooi huis kopen. Dat kost minimaal drie ton."

Ik dat je maar weinig geld uitgeeft. Zo besteed je maandelijks maar 50 euro aan kleding. Geef je daar niks om?
"Jawel, maar ik koop altijd alles in de sale. Dan koop ik zo een paar overhemden voor veertig euro. . Daarnaast geef ik soms wel iets meer geld uit. Bijvoorbeeld als ik mooie schoenen zie. Dat kost dan wel weer een paar honderd euro. Maar daar doe ik dan wel weer relatief lang mee."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Dat is een moeilijke vraag. Met geld kan je wel veel leuke dingen doen en het maakt het leven een stuk makkelijker. Maar het kan je denk ik alleen gelukkig maken als je het kan delen met een ander bijvoorbeeld je partner."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie