Money Moves

Larissa (25): "Ik ben al sinds mijn twaalfde bezig met hard werken en sparen"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Larissa (25): "Ik ben al sinds mijn twaalfde bezig met hard werken en sparen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 25-jarige Larissa* haar verhaal.

Naam: Larissa
Leeftijd:
25
Werk: Doktersassistente (36 uur)
Woonsituatie:
Thuiswonend
Netto-inkomen:
€2000
Nu op betaalrekening:
€646
Nu op spaarrekening: €41.000
Schulden:
geen

Vaste lasten

Uitvaartverzekering: €12,03
Autoverzekering:
€78,99
Zorgverzekering:
€135,30
Wegenbelasting:
€58
Scooterverzekering:
€7,87
Telefoon:
€46,33
Sportabonnement:
€19,99

Kosten levensonderhoud (per maand)

Boodschappen: +/- €60
Benzine: +/- €120
Shoppen:
+/- €200
Uitjes:
+/- €100

Hi Larissa, leuk dat je een boekje wilt opendoen over jouw financiële situatie. Waarom heb jij je aangemeld voor Money Moves?
"Ik wil vooral meegeven dat het belangrijk is om te sparen. Veel mensen van mijn leeftijd sparen niet en geven alles uit. Ik ben al vroeg begonnen met sparen. Het is natuurlijk ook belangrijk om te genieten van je leven, maar dat kan ook nog steeds door veel geld opzij te zetten."

Voor een 25-jarige heb je een lekkere spaarrekening. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
"Ik heb 't niet per se van huis uit meegekregen. Social media heeft veel invloed op me gehad. Je ziet veel rijke mensen en dat wilde ik als klein meisje later ook. Daarom begon ik al vroeg met werken en sparen. Op mijn twaalfde had ik al drie dagen in de week een krantenwijkje. Later heb ik verschillende bijbaantjes gehad. Na mijn opleiding als Medisch Secretaresse kon ik bij mijn stageplek blijven. Dat heb ik 2,5 jaar gedaan, terwijl ik daarnaast nog een bijbaantje in de supermarkt had. Destijds werkte ik ongeveer 55 uur in de week. Uiteindelijk werk ik nu in een ziekenhuis en heb ik een vast contract."

Ben je tevreden met je salaris?
"Het mag altijd meer zijn, maar ik denk dat ik redelijk veel verdien voor mijn leeftijd."

Je zegt dat je salaris wel wat meer mag zijn. Heb je veel doorgroeimogelijkheden?
"Nee, dat niet. Maar ik ben nu bezig met het behalen van een vergunning om onderaannemer te worden van een pakketdienst. Dat zou ik erbij willen doen, zodat ik meer kan verdienen."

Je zei net dat veel mensen van jouw leeftijd niet sparen. Merk je dat ook in jouw omgeving?
"Jazeker. Heel veel vrienden van mij geven eigenlijk alleen maar uit, terwijl ze niet eens een fulltime baan hebben. Daardoor komen ze soms dan een beetje krap te zitten."

Adviseer je hen dan weleens om wat zuiniger met geld om te gaan?
"Nee, daar ga ik me niet mee bemoeien. Ze moeten zelf weten wat ze met hun geld doen."

Je zegt dat het belangrijk is om ook te genieten van je leven. Hoe houd jij die perfecte balans tussen sparen en genieten?
"Ik werk best wel veel, dus ik probeer vooral in het weekend veel te ondernemen met vrienden en familie. Denk aan een filmpje kijken of een terrasje pakken nu het weer kan. Door tijd vrij te maken voor dat soort dingen, probeer ik die balans te houden."

Hoeveel geld zet je per maand opzij?
"Ik zet maandelijks sowieso 1000 euro opzij. Als ik dan iets overhoud voordat mijn salaris binnenkomt, dan zet ik dat als extraatje ook opzij."

Waarom is sparen zo belangrijk voor jou en wat is jouw spaardoel voor de toekomst?
"Het allerbelangrijkste voor mij is dat ik niet in de schulden kom. Daarom ben ik nu een zo groot mogelijke buffer voor mezelf aan het opbouwen, aangezien ik waarschijnlijk minder kan sparen als ik straks op mezelf ga wonen. Later wil ik heel graag een huis kopen en die dan volledig inrichten naar mijn smaak. Ik wil bijvoorbeeld liever geen tweedehands spullen kopen. Daarnaast wil ik een nieuwe auto kopen, maar daar wacht ik nog even mee."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Dat denk ik wel. Je kunt dan alles kopen wat je nodig hebt. Soms zie ik hoe vrienden van mij struggelen omdat ze geen geld hebben en dat vind ik gewoon heel sneu. Dat wil ik zelf liever niet meemaken."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie