Music

Hot or not? Sirvan's Iraanse dance en popmuziek

  1. Newschevron right
  2. Hot or not? Sirvan's Iraanse dance en popmuziek
Onlangs bracht Sirvan Khosravi zijn nieuwe album 'Saate 9' uit. De bekende Iraanse dance/pop muzikant is voor de gemiddelde FunX luisteraar echter nog onbekend. Beluister hier 4 tracks van de nieuwe cd en laat weten welke je het beste vindt klinken!

De 27-jarige Sirvan houdt zich al 16 jaar bezig met muziek. In 2004 bracht de artiest zijn eerste album uit. Zijn muziek was een doorbraak in de Iraanse muziekwereld. Sindsdien heeft Khosravi ook veel nummers voor andere artiesten geproduceerd.

Sirvan Khosravi - Che Hali Dare
{audio}http://download.omroep.nl/funx/blogs/marcel/SirvanKhosravi-CheHaliDare.mp3{/audio}

Sirvan Khosravi - Oon Roza
{audio}http://download.omroep.nl/funx/blogs/marcel/SirvanKhosravi-OonRoza.mp3{/audio}

Sirvan Khosravi - Saate 9
{audio}http://download.omroep.nl/funx/blogs/marcel/SirvanKhosravi-Saate9.mp3{/audio}

Sirvan Khosravi - To Marizi
{audio}http://download.omroep.nl/funx/blogs/marcel/SirvanKhosravi-ToMarizi.mp3{/audio}

Waarom deze Iraanse muziek zo bijzonder is, is omdat vanaf 1979 Iraanse popmuziek eigenlijk verboden was in het land. De achtjarige oorlog deed de 'vrolijke' popmuziek ook geen goed en het verbod werd niet opgeheven. In de jaren '90 kwam Westerse muziek toch illegaal het land binnen. De wet werd versoepeld, omdat Iran de concurrentie aan wilde gaan met de 'verderfelijke' popmuziek uit het Westen.

In 2000 zorgde Arian Band ervoor dat popmuziek lucht kreeg in Iran, hun muziek werd razendpopulair. In 2008 verbrak Arian Band ook de strijd met de Westerse muziek toen ze op hun vierde album met Chris de Burgh, een Westerse artiest, samenwerkten.

Helaas staat de binnenlandse muziek in Iran nog steeds onder het toezicht van de overheid en is het voor vrouwen nog steeds niet toegestaan op de voorgrond te zingen. Ook rust er nog steeds geen copyright op de Iraanse muziek. Het is dus erg lastig als artiest om je rechten te doen gelden als iemand anders je nummers kopieert of gebruikt. In Iran verdienen veel artiesten dan ook hun geld met het geven van concerten in plaats van met de verkoop van rechten of albums.
Ster advertentie
Ster advertentie