OMG

Man die nier doneerde aan zijn vrouw eist nier terug na scheiding

foto: Ter illustratie: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Man die nier doneerde aan zijn vrouw eist nier terug na scheiding

Een man uit de Verenigde Staten eist zijn nier terug nadat zijn vrouw een scheiding heeft aangevraagd. Richard doneerde het orgaan aan zijn echtgenote om haar leven te redden, maar omdat hun huwelijk uiteindelijk is stukgelopen, heeft hij spijt van zijn donatie. Volgens de man heeft zijn vrouw namelijk een affaire met een ander gehad en is dat de reden dat ze uit elkaar zijn.

Huwelijk redden

Richard en Dawnell stapten in 1990 in het huwelijksbootje. Ondanks dat ze samen drie kinderen hebben, kende hun relatie ook veel moeilijkheden. Volgens Richard had dat vooral te maken met de medische gesteldheid van zijn vrouw, schrijft Unilad. Nadat Dawnell twee mislukte niertransplantaties had ondergaan, besloot Richard dat hij een van zijn nieren zou doneren om "zowel haar leven als hun huwelijk te redden". "Het allerbelangrijkste was dat zij er fysiek bovenop zou komen. Maar als bonus zou het ook betekenen dat we onze relatie zouden versterken", aldus Richard tegenover CBS.

Hoewel de donatie ervoor zorgde dat de gezondheid van Dawnell flink vooruitging, betekende het niet dat ze voor altijd onafscheidelijk zouden zijn. Als we Richard mogen geloven, liep hun huwelijk namelijk flinke schade op toen hij erachter kwam dat Dawnell een affaire had met een andere man. Het leidde ertoe dat de vrouw een scheiding aanvroeg en haar leven zonder Richard wilde voortzetten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Man wil nier terug na scheiding

Dawnells besluit om te scheiden schoot bij Richard in het verkeerde keelgat. Zo stapte hij naar de rechter om zijn nier terug te eisen of wilde hij een schadevergoeding van 1,5 miljoen dollar krijgen. Richards zaak leverde hem echter geen succes op. Uit juridische documenten van het Hooggerechtshof van Nassau County blijkt namelijk dat de nier een geschenk was. "De poging om compensatie na te streven en te verkrijgen is daarom in strijd met de wettelijke voorschriften", aldus huwelijksrechter Jeffrey Gob.

Richards pogingen om zijn nier terug te eisen, kan hem volgens de rechter zelfs een straf opleveren. "Wanneer iemand in de Verenigde Staten een orgaan doneert, wordt dit juridisch altijd gezien als een gift. Deze regel is bedoeld om de verkoop van organen tegen geld te voorkomen." De advocaat van Dawnell is blij met de uitspraak van de rechter. "Het is voor ons niet meer dan logisch. Menselijke organen horen geen goederen te zijn die kunnen worden gekocht. "

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie