OMG

Onschuldige Amerikaanse man vrijgelaten na onterechte celstraf van 38 jaar

foto: Afbeelding ter illustratie - Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Onschuldige Amerikaanse man vrijgelaten na onterechte celstraf van 38 jaar

De 69-jarige Maurice Hastings is na 38 jaar vrijgelaten uit een gevangenis in California. Hastings werd tot levenslang veroordeeld wegens verkrachting, moord en twee moordpogingen. Uit recent DNA-onderzoek blijkt dat hij niet de dader is.

Niet boos

Hoewel Hastings 38 jaar ten onrechte vast heeft gezeten en hem zelfs de doodstraf boven het hoofd hing, is hij niet boos. "Ik heb jarenlang gebeden dat deze dag zou komen", zei hij bij een persconferentie na zijn vrijlating. "Ik geef niemand de schuld, ik ben geen bitter man. Ik wil gewoon genieten van de rest van mijn leven nu ik het weer terug heb." De aanklager heeft veel respect voor de man. "Door je vasthoudendheid ben je vandaag een vrij man."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Levenslang

In 1983 hoorde Hastings dat hij levenslang de gevangenis in moest. Hij werd opgepakt na de vondst van het lichaam van een 30-jarige vrouw in de kofferbak van haar eigen auto in Los Angeles. De vrouw was verkracht en daarna vermoord met een vuurwapen. Ondanks dat Hastings volhield dat hij onschuldig was, werd hij door de jury schuldig bevonden van de gruwelijke daden en nog twee andere moordpogingen.

DNA

Ten tijde van de moord in 1983 werd er nog geen DNA-onderzoek gedaan. In 2000 deed Hastings vanuit de gevangenis een verzoek om dit alsnog te doen met de opgeslagen sporen die op het lichaam van het slachtoffer waren gevonden. Dit verzoek werd toen geweigerd. Hastings bleef volharden en wilde een DNA-onderzoek. Vorig jaar deed een belangengroep onderzoek en daaruit werd duidelijk dat de sporen niet het genetisch materiaal van Hastings bevatte.

Dader overleden

De daadwerkelijke dader bleek een man te zijn die later ook was veroordeeld voor een gewapende ontvoering. De man had daarbij zijn slachtoffer verkracht en opgesloten in de kofferbak van een auto. Net als in de zaak waar Hastings onterecht voor was veroordeeld. Deze verdachte is in 2020 in de gevangenis overleden.

Ster advertentie
Ster advertentie