OMG

Belgische sekteleider veroordeeld na jaren van misbruik

foto: YouTube: OKC Info
  1. Newschevron right
  2. Belgische sekteleider veroordeeld na jaren van misbruik

Na ruim twintig jaar aan rechtszaken is de Belgische sekteleider Robert Spatz in Luik veroordeeld. Hij scheidde jonge kinderen van hun ouders, verplichtte mensen voor hem te werken en misbruikte mishandelde kinderen.

OKC

De sekte, genaamd Ogyen Kunzang Chöling (OKC), ging uit van een Tibetaans-boeddhistische opvoeding. Spatz richtte OKC in 1972 op en had centra in België, Spanje en Portugal. In Brussel had hij biologische winkels en restaurants, waar volgelingen werkten zonder daar behoorlijk voor betaald te krijgen. Er wordt geschat dat er door de jaren heen 200 tot 300 mensen lid zijn geweest, van wie nog enkele tientallen volgelingen over zijn.

Misbruik

De kinderen gingen twee per dag twee uur naar de tempel, leerden yoga, karate en kregen schoollessen van volgelingen. Sekteleider Spatz mishandelde volgelingen door ze met houten stokken te slaan. Vervolgens moesten volgelingen dit accepteren omdat het onderdeel was van hun karma. Kinderen werden ook seksueel misbruikt onder het mom van magische energieën in het lichaam laten bewegen.

Veroordeeld

De sekteleider woont in Spanje en was niet bij de uitspraak aanwezig. Spatz woonde geen enkele zitting bij sinds 1997 maar vandaag werd hij wel veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijke celstraf en het betalen van schadevergoedingen aan de slachtoffers.

Ster advertentie
Ster advertentie