OMG

Japanse machinist sleept werkgever voor de rechter om boete van 43 cent na minuut vertraging

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Japanse machinist sleept werkgever voor de rechter om boete van 43 cent na minuut vertraging

Vaak vinden mensen het onterecht wanneer ze beboet worden, maar besluiten ze de bekeuring toch maar te betalen om verdere gedoe te voorkomen. Dat geldt echter niet voor een Japanse machinist die onlangs werd beboet door zijn werkgever. De machinist sleept het spoorbedrijf JR West namelijk voor de rechter, omdat er 43 cent van zijn loon werd ingehouden nadat hij vertraging opliep, zo meldt Soranews24.

Misverstand

De machinist vertrok door een misverstand een minuut later dan gepland. Hij moest een lege trein naar het treinstation van Okayama rijden, maar stond op het verkeerde perron te wachten. Toen hij dat eenmaal doorhad en naar het juiste perron snelde, waren er al twee minuten verstreken. Dat zorgde ervoor dat hij een minuut later vertrok en een minuut later aankwam op zijn bestemming. Het spoorbedrijf legde hem daarom een boete op van 65 cent, maar verlaagde dit naar 43 cent nadat hij naar de arbeidsinspectie stapte.

Ontevreden

Ook na de verlaging van het bedrag was de machinist niet tevreden, aangezien de vertraging voor niemand gevolgen had. Daarom sleept de man JR West voor de rechter. Hij wil dat de boete wordt kwijtgescholden en dat hij 10 cent extra uitbetaald krijgt, omdat hij buiten werktijd werkte. Daarnaast eist hij ook een schadevergoeding van zo'n 17.000 euro, omdat hij "geestelijk zou zijn gekweld".

Geen werk, geen loon

Het bedrijf reageerde op de aanklacht door te stellen dat ze een 'geen werk, geen loon'-principe hanteren, wat ook in het geval van de machinist gold. Het loon van werknemers wordt ook ingehouden als ze te laat komen of niet komen opdagen.

Ster advertentie
Ster advertentie