OMG

Man krijgt na 22 jaar gelijk in rechtszaak om 24 cent wisselgeld

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Man krijgt na 22 jaar gelijk in rechtszaak om 24 cent wisselgeld

Een man uit India heeft na 22 jaar een rechtszaak gewonnen om 24 cent wisselgeld. Dat meldt de BBC. De man had te veel betaald voor twee treinkaartjes en spande een rechtszaak aan voor een compensatie. De rechter gaf de man, na een juridisch lang gevecht, gelijk en bepaalde dat de Indiase spoorwegen hem het bedrag met rente moeten terugbetalen.

24 eurocent

De inmiddels 66-jarige Tungnath Chatervedi vertrok in 1999 met de trein van Mathura naar Moradabad, beide gelegen in India. De tickets voor de treinreis kostten normaal gesproken 35 roepies per stuk. Toen hij met 100 roepies betaalde, kreeg hij maar 10 roepies terug in plaats van 30. Ondanks dat Chaturvedi de verkoper aansprak op zijn fout, kreeg hij het missende wisselgeld van omgerekend 24 eurocent niet terug.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lang juridisch gevecht

Chaturvedi is in zijn persoonlijke leven advocaat. Hij besloot om een rechtszaak aan te spannen tegen de Noordoostspoorweg, een onderdeel van de Indiase spoorwegen. "Ik heb meer dan honderd zittingen bijgewoond voor deze zaak", zei hij tegen de BBC. Het proces duurde jaren vanwege het trage handelen van de Indiase autoriteiten. Ook probeerde de spoorwegmaatschappij de zaak te laten seponeren.

Uiteindelijk kreeg Chaturvedi na de lange juridische strijd gelijk. De rechter bepaalde dat de spoorwegmaatschappij hem een boete van omgerekend 182 euro moet terugbetalen. Daar komt het bedrag van de kaartjes met 12 procent rente nog bovenop. Ontvangt Chaturvedi het bedrag niet binnen dertig dagen, wordt de rente verhoogd naar 15 procent.

'Het gaat niet om het geld'

De schadevergoeding die Chaturvedi ontvangt, is volgens hem niet voldoende als hij kijkt naar de stress die de zaak hem opleverde. Zijn familie vond het juridische gevecht om 24 cent tijdverspilling en probeerde hem er meerdere malen van te overtuigen om de zaak te laten vervallen. Chaturvedi weigerde echter om op te geven. "Het gaat niet om het geld. Voor mij is het altijd een strijd om gerechtigheid en een strijd tegen corruptie geweest, dus het was het waard."

Ster advertentie
Ster advertentie