Up 2 Date

Insiya werd 5 jaar geleden ontvoerd naar India: "Dit mag zo niet langer doorgaan"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Insiya werd 5 jaar geleden ontvoerd naar India: "Dit mag zo niet langer doorgaan"

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat de toen 2-jarige Insiya vanuit Amsterdam werd ontvoerd en naar India werd meegenomen. De organisatie die Insiya probeert terug te halen uit India, Bring Insiya Back, deelt vandaag op social media een video om de zaak weer onder de aandacht te brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Realiteit

"Al 5 jaar lang zit Insiya illegaal in India. Ondanks alle rechterlijke uitspraken dat zij terug moet, is zij nog steeds niet thuis in Nederland. Hoe onwerkelijk dit ook klinkt, helaas is het de realiteit", staat er bij de video. Met de video hoopt de stichting publieke verontwaardiging op te roepen, zodat de ontvoering en jarenlange gijzeling van Insiya de aandacht krijgt die het verdient en het inmiddels 7-jarige meisje terug kan keren naar haar moeder in Nederland.

Insiya werd in de ochtend van 29 september 2016 na een maandenlange planning door een groep kidnappers ontvoerd toen ze bij haar oma in Amsterdam was. Dit gebeurde in opdracht van haar vader, die haar vervolgens zonder paspoort en met valse documenten meenam naar India.

Veroordeeld

In 2019 werden de zes verantwoordelijke kidnappers veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. In 2020 werd ook de vader van de ontvoerde Insiya veroordeeld tot 9 jaar cel. Hij kon echter niet uitgeleverd worden aan Nederland. Pas een paar weken geleden is er een zogenaamd 'bevel gevangenneming' afgegeven. Zo kan hij worden gesignaleerd en aangehouden mocht hij zich naar een ander land verplaatsen.

Ster advertentie
Ster advertentie