OMG

Man krijgt celstraf voor het kopen van Pokémonkaart met coronasteun

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Man krijgt celstraf voor het kopen van Pokémonkaart met coronasteun

Terwijl veel bedrijven in de Verenigde Staten de coronasteun gebruikten om de kosten te kunnen dekken, had een man, genaamd Vinath Oudomsine, uit de staat Georgia compleet andere plannen. Hij gebruikte zijn coronasteun namelijk om een Pokémonkaart te kopen van maar liefst 58.000 dollar.

Zeldzame Pokémonkaart

De 31-jarige man vroeg in juli 2020 coronasteun aan en claimde in het aanvraagformulier dat zijn 'onderneming in de entertainmentindustrie' inkomsten zou zijn misgelopen door de coronapandemie. Ook claimde hij dat zijn bedrijf in 2019 een omzet had gedraaid van 235.000 dollar. Een maand na de aanvraag kreeg hij de coronasteun (85.000 dollar) op zijn rekening gestort. Daarmee kocht hij een zeldzame Charizard-kaart voor 58.000 dollar. Dat werd uiteindelijk ontdekt door een FBI-agent

Boete, celstraf en Pokémonkaart kwijt

Oudomsine's frauduleuze praktijken komen hem nu duur te staan. Zo moet hij alle coronasteun terugbetalen en krijgt hij een boete van 10.000 dollar. Daarbovenop komt ook nog een gevangenisstraf van drie jaar. Ook is hij zijn felbegeerde Charizard-kaart kwijt. Die heeft de overheid namelijk in beslag genomen.

"Coronasteun niet bedoeld voor verzamelobjecten"

FBI-agent Philip Wislar zegt in een statement dat Oudomsine's straf laat zien dat de FBI toegewijd is aan de vervolging van iedereen die misbruik maakt van de overheidssteun. "Coronasteun wordt door de overheid verstrekt aan bedrijven die moeite hebben met de kop boven water houden gedurende de pandemie, niet om triviale verzamelobjecten te kopen."

Ster advertentie
Ster advertentie