OMG

Mexicaans meisje (15) omgekomen bij maken van TikTok met machinegeweer

foto: Funstock / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Mexicaans meisje (15) omgekomen bij maken van TikTok met machinegeweer

In Mexico is de 15-jarige Yazmín Esmeralda om het leven gekomen bij het maken van een TikTok-filmpje. Ze poseerde met een uzi, maar het machinegeweer ging per ongeluk af, waardoor ze ter plekke om het leven kwam.

TikTok-filmpje

Het tragische ongeval vond vorige maand plaats in de noordwestelijke staat Sinaloa, de thuisbasis van Mexico's grootste drugskartel. Yazmín was daar samen met haar moeder en broertje op bezoek bij haar oma, toen ze in een slaapkamerkast het wapen vond, aldus lokale media. Ze vroeg haar broertje om haar te filmen terwijl ze de uzi vasthield, zodat ze het op TikTok kon posten. Het wapen ging vervolgens af en Yazmín werd geraakt in haar hoofd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Illegale wapenhandel

Hoe het machinegeweer in het huis terechtkwam, is niet duidelijk. Het wapen waarmee Yazmín om het leven kwam - een 9mm uzi - wordt al een tijd niet meer gebruikt door het leger vanwege het risico op onverwachts afgaan, zo vertelt openbaar aanklager Sara Bruna Quiñonez Estrada aan Vice News.

Het is bovendien heel moeilijk om in Mexico legaal aan een wapen te komen. Er is daarentegen wel sprake van een grote illegale handel, voornamelijk vanuit de Verenigde Staten. "Het feit dat er wapens in het huis waren die niet werden gecontroleerd, is de verantwoordelijkheid van de volwassenen die wisten dat er kinderen in het huis waren."

Drugskartels

Volgens Estrada maakt het ongeval pijnlijk duidelijk hoe aanwezig drugscriminaliteit en -kartels zijn in het leven van Mexicaans jongeren. "Dat ze ervoor koos om zo'n filmpje op te nemen, laat zien dat onze jeugd is ondergedompeld in die cultuur. Het is waar ze elk uur over horen."

Ondanks dat de leider van het Sinaloakartel, Joaquín 'El Chapo' Guzmán, momenteel een levenslange gevangenisstraf uitzit in de Verenigde Staten, is er over het algemeen vrij veel aanzien voor drugscriminelen en kartelleden. "Er zijn delen van de samenleving die drugssmokkelaars bewonderen", aldus María Terese Guerra Ochoa, hoofd van het nationale vrouwenministerie. "Velen komen van armoede en zien hen als symbolen van succes."

Ster advertentie
Ster advertentie