OMG

Zuid-Afrikaanse vrouw viert haar 128e verjaardag en deelt haar geheim

foto: YouTube/Newzroom Afrikafoto: YouTube/Newzroom Afrika
  1. Newschevron right
  2. Zuid-Afrikaanse vrouw viert haar 128e verjaardag en deelt haar geheim

De Zuid-Afrikaanse Johanna Mazibuko behaalde vorige week een bizarre mijlpaal: ze vierde namelijk haar 128e verjaardag. Daarmee zou ze (onofficieel) de oudste persoon ter wereld zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boerderij

Johanna is de oudste van 12 kinderen en groeide op op een maïsboerderij. Vanwege haar leeftijd kan ze zich niet veel herinneren van haar jeugd. Wel weet ze nog dat ze niet naar school ging en haar dagen vooral doorbracht op de boerderij. Later trouwde ze met een oudere weduwnaar die een boerderij met paarden en koeien had. Samen met hem kreeg ze zeven kinderen.

Geheim

Veel mensen zijn benieuwd naar het geheim van Johanna. Hoe is het haar gelukt om zo oud te worden? De Zuid-Afrikaanse vrouw vertelt dat ze vroeger op is gegroeid met pap, pompoen en watermeloen. Daarnaast at ze wel eens gefrituurde sprinkhanen. Tegenwoordig staan er wat meer moderne gerechten op het menu en houdt ze van gefrituurde kip en cola.

Geen pretje

Het is voor Johanna niet altijd een pretje om een 128-jarige leeftijd te bereiken. Zo geeft ze aan pijn te hebben in haar lichaam, omdat alles verstijfd is. Staan lukt haar bijna niet meer.

Ze is dan ook verbaasd dat ze nog steeds in leven is. Ze vraagt zich af wanneer ze dood zal gaan. Dat is namelijk wat ze zelf het liefste wil, omdat veel mensen uit haar omgeving - inclusief vijf van haar kinderen - inmiddels al zijn overleden. "Ik wil dat mijn reis eindigt", zegt ze.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet officieel

Mazibuko is niet officieel de oudste persoon ter wereld, omdat haar geboortegegevens niet geverifieerd zijn. Volgens Guiness World Records is de 118-jarige non Lucile Randon de oudste persoon ter wereld. Zij werd op 11 februari 1904 geboren in Frankrijk.

De oudste persoon die ooit heeft geleefd zou volgens het instituut ook een Franse vrouw zijn: Jeanne Louise Calment. Zij werd geboren op 21 februari 1875 en overleed op 4 augustus 1997 en werd dus 122 jaar en 164 dagen oud.

Als het klopt dat Johanna vorige week echt 128 jaar is geworden, zou ze deze records dus verpulveren. Zelf zegt ze te kunnen bewijzen dat haar leeftijd klopt aan de hand van haar identiteitskaart waar inderdaad 11 mei 1894 op staat.

Ster advertentie
Ster advertentie