OMG

Apart verzoek: Dierenpark Amersfoort wil de poep van jouw huisdier hebben

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Apart verzoek: Dierenpark Amersfoort wil de poep van jouw huisdier hebben

DierenPark Amersfoort heeft wel een heel bijzonder verzoekje. Ze willen graag de poep van je huisdier hebben voor een onderzoek naar de vertering van voedsel. Alle soorten zijn welkom: van dikke hondendrollen tot hagedissenuitwerpselen.

Enzymen

De dierentuin doet samen met het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) onderzoek naar hoelang enzymen (eiwitten) erover doen om voedsel af te breken in het lichaam. De wetenschappers willen daarnaast graag uitzoeken wat de verschillen tussen vlees-, planten- en alleseters zijn.

De onderzoekers hebben als doel een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de spijsvertering van verschillende diersoorten. Dus hoe meer poep, hoe beter. Met alleen wat drollen uit de dierentuin gaan ze het niet redden; voor het onderzoek is toch echt die hondendrol van belang.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Poep van een gekko

De kans is groot dat de meeste mensen komen aanzetten met standaard honden- of kattendrollen. Dat is volgens een woordvoerder van DierenPark Amersfoort geen enkel probleem, al heeft hij wel hoop dat er ook wat bijzondere drollen meekomen. "Het zou heel tof zijn als we ook poep van bijvoorbeeld een parkiet of gekko binnenkrijgen", zo zegt hij tegen NU.nl.

Mond tot kont

Maar onderzoek naar poep door een centrum voor tandheelkunde? Dat klinkt vreemd. Toch is het eigenlijk heel logisch. "Want van mond tot kont is het eigenlijk een doorlopende buis door het lichaam", zegt universitair docent Henk Brand van het ACTA. "Zo hebben mensen die last hebben van hun darmen ook meer mondproblemen."

Darmafwijking

Dankzij onderzoeken zoals deze is het sinds kort al mogelijk darmafwijking op te sporen via enzymen in poep. Door nog meer onderzoeken uit te voeren hoopt Brand dat een darmziekte ooit ook via speeksel vast te stellen valt. "Dat maakt een darmonderzoek een stuk prettiger voor mensen."

In een zakje

Als je toevallig nog was huisdierenontlasting hebt liggen, kun je deze volgens de onderzoekers het beste in een dicht boterhamzakje doen. Dit zakje met de drol moet je dan weer in een zakje met een zipsluiting verpakken. Je kunt dit pakketje van 22 april tot en met 7 mei bij de gastenservice van de dierentuin afgeven.

Ster advertentie
Ster advertentie