FunX Rotterdam

Aboutaleb: "Als je niet stemt: niet zeiken als je het straks oneens bent met politieke besluiten"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Aboutaleb: "Als je niet stemt: niet zeiken als je het straks oneens bent met politieke besluiten"

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, die woensdag 16 maart plaatsvinden, spreekt politiek verslaggever Zakaria Taouss van FunX met verschillende burgemeesters. Een daarvan is Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Hij vertelt onder meer over wat zijn favoriete deel van de stad is, hoe hij vroeger als kind was en hoe belangrijk het is om te stemmen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kattenkwaad

Burgemeester Aboutaleb komt altijd over als een deftige man, die geen vlieg kwaad doet en alles volgens de regels wil doen. Logisch natuurlijk, als burgemeester van een grote stad. Maar haalde hij vroeger weleens kattenkwaad uit? "Zelden", zegt hij. "Belletje trekken deed ik allemaal niet en snoepjes stelen deed ik ook nooit. Ik ben eigenlijk een vrij braaf opgevoed burgerjongetje."

De baas?

Vaak wordt gedacht dat de burgemeester de baas van de stad is. Dat klopt niet volgens Aboutaleb. "Dat denken veel mensen. Als het gaat om de openbare orde en de veiligheid, zeg ik altijd: 'Er is er maar één de baas en dat is de burgemeester.' Maar de echte baas van de stad is de gemeenteraad."

Parkeerkosten

Aboutaleb kreeg een kijkersvraag van 27-jarige Arlette. Zij wil graag de parkeerkosten omlaag hebben en is daarnaast van mening dat het OV geen betere optie is, omdat het "net zo duur is". Daar is Aboutaleb het niet mee eens. "Ik maak een rekensom met je. Ik woon in Kralingen, bij het stadion van Excelsior. Als ik daar in de tram stap en in het centrum uitstap, ben ik ongeveer een euro kwijt voor de tram. Als ik met de auto kom en twee uur ga winkelen, ben ik ongeveer zeven euro aan parkeerkosten kwijt en dan heb ik het nog niet over brandstof. Dus, per saldo is het openbaar vervoer altijd goedkoper."

'Niet zeiken'

Om voor verandering in je stad te zorgen, is het belangrijk om te stemmen. En dat is op 16 maart mogelijk tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Toch zijn er veel mensen die niet gaan stemmen. Voor hen heeft Aboutaleb een duidelijke boodschap: "Als je de politiek niet wil beïnvloeden, dan moet je straks ook niet zeiken als er politieke besluiten gemaakt worden waarmee je het niet eens bent."

Zuid of Noord?

Een andere vraag die Aboutaleb gesteld werd, is: Rotterdam-Noord of Rotterdam-Zuid? Daarop antwoordde hij: "Zuid, omdat daar het meeste talent van Rotterdam zit. Veel onontdekt talent dat nog geslepen moet worden en alle aandacht verdient."

Aan alle jonge Rotterdammers wil de burgemeester meegeven: "Je telt mee. Als mens, als persoon, als bewoner van deze aardbol. Je moet gewoon naar vermogen bijdragen en meedoen. Voor jezelf, je familie. Door dat te doen draag je bij aan de hele samenleving."

Ster advertentie
Ster advertentie