FunX Rotterdam

Aboutaleb wil alle fruitladingen uit Zuid-Amerika controleren op drugs

  1. Newschevron right
  2. Aboutaleb wil alle fruitladingen uit Zuid-Amerika controleren op drugs

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil dat alle containers met fruit uit Centraal- en Zuid-Amerika die in de haven van Rotterdam aankomen, worden gecontroleerd op drugs. Dit vertelt hij zondag bij VRT.

100 procent controle

De burgemeester denkt dat op deze manier de invoer van cocaïne kan worden aangepakt. Hij legt uit dat op dit moment slechts enkele procenten van de fruitcontainers worden gecontroleerd en dit zou wat hem betreft naar 100 procent moeten. De fruittransporten zouden namelijk vaak als camouflage voor harddrugs worden gebruikt.

Recordhoeveelheid coke

Bart De Wever, de burgemeester van Antwerpen, staat achter het plan. De twee burgemeesters brachten onlangs een werkbezoek aan Colombia, Panama en Costa Rica. Vanuit deze landen komt regelmatig cocaïne naar de havens van Antwerpen en Rotterdam. Vorig jaar werd in de havens een recordhoeveelheid coke uit Zuid- en Centraal-Amerika onderschept: 90 ton in Antwerpen en 70 ton in Rotterdam.

Andere aanbevelingen

Na het werkbezoek in de drie landen, hebben de burgemeesters ook andere aanbevelingen. Zo vinden ze dat politie en justitie in de havens van Rotterdam en Antwerpen meer capaciteit moeten krijgen. Op deze manier kunnen zij gericht zoeken naar criminele geldstromen.

Verder willen ze dat de havengebieden beter worden beveiligd met behulp van kunstmatige intelligentie. Ook willen ze dat er meer contact is met de landen waar de cocaïne vandaan komt, zodat daar al veel kan worden tegengehouden.

Ster advertentie
Ster advertentie