FunX Rotterdam

Rotterdamse jongen (18) schiet stiefvader dood na jarenlange mishandelingen

foto: ter illustratie - Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Rotterdamse jongen (18) schiet stiefvader dood na jarenlange mishandelingen

Een 18-jarige heeft zijn stiefvader (47) doodgeschoten in een poging om zijn moeder te verdedigen. De jonge Rotterdammer werd van jongs af aan mishandeld door zijn stiefvader en was doodsbang om "kapotgeslagen" te worden.

Stiefvader doodgeschoten

Op zaterdag 6 mei werd er geschoten in een woning aan de Rösener Manzstraat in Rotterdam-West. Een 47-jarige man werd van dichtbij in zijn borst geschoten, waarna hij ter plekke overleed. De hulpdiensten rukten massaal uit, terwijl zijn stiefzoon wegvluchtte. Zijn jongere broertje heeft alles zien gebeuren. Na een klopjacht werd de jongeman opgepakt bij Capelle aan de IJssel en zit sindsdien vast. Details van het incident kwamen naar voren tijdens de eerste inleidende rechtszaak die vanochtend plaatsvond. Hieruit werd onder meer duidelijk wat er vooraf ging aan de schrijnende situaite.

De aanloop van het incident was een mogelijke worsteling op de gang, volgens Bart Krämer, de advocaat van de jongeman. "Op de gang vindt fysiek geweld plaats door de stiefvader. De moeder, zoon en stiefvader belanden op dat moment in een worsteling. De zoon wil loskomen en de ruzie gaat vervolgens door in de woonkamer. De man komt op de zoon afrennen. De zoon staat in de hoek voor zijn moeder, omdat hij haar wil beschermen", vertelt Krämer in de rechtbank.

Rotterdamse jongen

De 18-jarige riep dat zijn stiefvader weg moest gaan en was doodsbang dat hij hem "kapot zou slaan". Krämer meent dat zijn cliënt handelde uit pure zelfverdediging. Zo zegt de advocaat: "Hij is fysiek niet opgewassen tegen zijn stiefvader en is jarenlang, van jongs af aan mishandeld. Hij is doodsbang voor zijn stiefvader. Daarnaast woog de stiefvader 100 kilo, waardoor hij een groot overwicht zou hebben op de jonge Rotterdammer en "zich maar op één manier kon verdedigen", aldus Krämer. De advocaat stelt dat het geen opzet was van de stiefzoon om zijn stiefvader te doden.

Volgens de officier van justitie had de 18-jarige wel degelijk een andere keus. "Hij ging naar de slaapkamer en kwam terug met een wapen. Maar hij kon ook in de slaapkamer blijven of had gewoon weg kunnen gaan." De jongeman zit voorlopig nog wel even vast, want de rechter heeft besloten hem nog niet vrij te laten. Binnen drie maanden gaat de rechtszaak verder en in de tussentijd wordt de Rotterdammer psychisch onderzocht.

Ster advertentie
Ster advertentie