FunX Rotterdam

Tien maanden cel voor tiener die 15-jarige Joshua doodstak in Rotterdam

foto: Deelnemers aan de stille tocht voor Joshua in augustus vorig jaar (ANP).
  1. Newschevron right
  2. Tien maanden cel voor tiener die 15-jarige Joshua doodstak in Rotterdam

De Rotterdamse tiener die in juli de 15-jarige Joshua doodstak, is veroordeeld tot tien maanden jeugddetentie. Daarnaast moet hij zich laten behandelen in een kliniek voor 'vastgelopen' jongeren.

Langere tijd ruzie

Het dodelijke incident vond plaats op 29 juli in de Rotterdamse wijk Beverwaard. Joshua en de dader hadden al langere tijd ruzie en spraken af bij een speeltuin. Beide jongens droegen een mes bij zich. Volgens een getuige zou Joshua als eerste zijn mes gebruikt hebben, waarna de veroordeelde jongen meerdere keren instak op Joshua. Uiteindelijk werd Joshua tien keer geraakt.

Geen sprake van zelfverdediging

De veroordeelde was op dat moment 15 jaar oud en is nu inmiddels 16 jaar. Hij verklaarde in januari dat hij uit zelfverdediging handelde. Daar was volgens de rechter geen sprake van. Die oordeelde dat de dader op meerdere momenten de kans had om weg te lopen.

Cel en schadevergoeding

De jongen werd uiteindelijk veroordeeld tot tien maanden jeugddetentie en moet zich verplicht laten behandelen in De Catamaran. Dat is een kliniek voor 'vastgelopen' jongeren tussen 14 en 23 jaar. Als hij zich daar niet aan houdt, krijgt hij jeugd-tbs, meldt het AD. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van 75.000 euro betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer.

Ster advertentie
Ster advertentie