FunX Rotterdam

Campagne 'Geweldig Rotterdam' laat jongeren praten over messengeweld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Campagne 'Geweldig Rotterdam' laat jongeren praten over messengeweld

Het aantal jongeren dat met messen op zak rondloopt neemt toe in Rotterdam en ook het aantal geweldsincidenten met messen is volgens wijkagenten en zorgprofessionals verontrustend. De gemeente Rotterdam is daarom de campagne Geweldig Rotterdam gestart om het messenbezit terug te dringen. Voordat ze hierover in gesprek gingen met burgemeester Aboutaleb, kwamen Mohammed, Soufian en jongerenwerker Jeremiah langs bij Nordin in Jouw Stad om meer over de campagne te vertellen.

Bespreekbaar maken met jongeren

Jeremiah vertelt dat een speciaal aangesteld team samen met jongeren gaat kijken naar oplossingen voor het messenprobleem in de stad. "We moeten het vooral bespreekbaar maken." Zelf ziet hij ook wat er gebeurt in de wijken. "Ik werk met de jeugdbescherming en zie de problematiek. Ik bekijk het wel van een heel andere kant. Zo zie ik de problemen die eromheen spelen en de situaties waar jongeren zich in bevinden, de groepsdruk."

Op de website van de campagne is te lezen dat jongeren meestal messen dragen omdat het ze status en een veilig gevoel geeft. De grotere groep die geen mes draagt, voelt zich daardoor juist steeds minder veilig. De campagne stelt dat er vaak dieperliggende oorzaken achter het messenbezit- en gebruik liggen, zoals gebroken gezinnen of slechte huisvesting. "Ook de straatcultuur heeft negatieve effecten op gedrag en belevingswereld van jongeren."

Mohammed, Soufian en jongerenwerker Jeremiah over de campagne 'Geweldig Rotterdam'

foto: FunX

Jongerenwerker Jeremiah, Mohammed en Soufian

Zoeken naar oplossingen

Mohammed en Soufian hebben al meegedaan aan een workshop van de gemeente. "We gingen met verschillende jongeren uit de wijk praten over messengeweld en wat voor invloed het op ons heeft. Ik denk dat we daar wel verder mee kunnen komen", aldus Mohammed. Zelf zien ze om hun heen ook jongeren met messen op zak lopen. "Je moet altijd opletten dat je omgaat met de juiste mensen", vertelt Soufian.

Mohamed stelt voor bevriende rappers uit de buurt, die ervaring hebben met deze problemen, hun kant van het verhaal te laten vertellen. "Dat ze vertellen waarom ze er muziek over maken. Het is belangrijk dat we het vanuit alle kanten bekijken."

Jeremih heeft ook wel wat ideeën over wat het messenprobleem zou kunnen verminderen. "Jongeren moeten gewoon wat te doen hebben. Er moet structureel iets georganiseerd worden en dan vooral samen met de jongeren." Nu sluit het aanbod van activiteiten namelijk niet altijd aan op de vraag van de jongeren in de wijk. Een tienerfeest georganiseerd door een groepje volwassenen trekt doorgaans niet veel bezoekers. "En de juiste mensen op de juiste plekken zetten is ook belangrijk."

Mohammed, Soufian en jongerenwerker Jeremiah over oplossingen voor geweldsproblemen

Aanmelden

Het blijf een complex probleem om aan te pakken. Er wordt daarom door de gemeente met zoveel mogelijk partners gewerkt aan de campagne, waaronder de politie, het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming, HALT en Reclassering Nederland. En dus vooral met jongeren zelf. Jongeren die mee willen doen aan de campagne kunnen zich aanmelden via meedoen@geweldigrotterdam.nl. Meer informatie over de campagne vind je hier.

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie