FunX Rotterdam

Zomercarnaval krijgt een nieuwe vorm: 's avonds achter hekken en geen sterke drank

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zomercarnaval krijgt een nieuwe vorm: 's avonds achter hekken en geen sterke drank

Het Zomercarnaval, officieel RotterdamUnlimited genoemd, is hét Caribische feest van Nederland en een echt Rotterdams begrip. Helaas zijn er de laatste jaren veel geweldsincidenten geweest. Zo werd er afgelopen zomer meermaals geschoten en moest het avondprogramma worden afgelast. De "driehoek" bestaande uit burgemeester Aboutaleb, de hoofdofficier en de politiechef van het Rotterdams Corps, besloot om deze redenen het evenement voortaan anders in te richten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onveilig

Het evenement bestaat uit een straatparade overdag, een foodmarket en optredens in de avond. Tijdens het Zomercarnaval komen eigenlijk altijd wel geweldsincidenten voor, maar de laatste jaren zijn deze toegenomen in ernst en hoeveelheid. In 2023 vonden twee schietincidenten plaats. Toen de straatparade bijna was afgelopen en over de Coolsingel trok, werd er geschoten door een 16-jarige jongen uit Spijkenisse. 's Avonds werd er nog een aantal keer geschoten door zowel bezoekers als politie. Schutters en omstanders raakten gewond en het hele avondprogramma werd geschrapt.

Volgens een brief van de politie verliep de straatparade de laatste jaren altijd "gemoedelijk met veel gezinnen langs de route". Als de gezinnen naar huis gaan, slaat de sfeer echter om. Deze wordt namelijk erg grimmig en het kost de politie en beveiliging veel werk om groepjes uit elkaar te houden en iedereen veiligheid te bieden. Onder andere de vrije toegang en het feit dat mensen de hele dag drinken, verzwaren hun taken. Om deze redenen hebben bijvoorbeeld de Veiligheidsregio en de RET moeite met het vinden van personeel dat tijdens het Zomercarnaval wil werken. Niet alleen beveiligers en overheidswerkers voelen zich onveilig. Een aantal lokale ondernemers sprak zelfs uit volgend jaar hun zaak dicht te zullen houden tijdens het festival.

Veranderingen

Naar aanleiding van de geweldsincidenten afgelopen jaar, was de maat voor veel betrokkenen vol. Burgemeester Aboutaleb schreef in een brief aan de gemeenteraad: "Ik wil benadrukken dat RotterdamUnlimited een belangrijk evenement voor de stad is met een lange historie en trouwe schare bezoekers. Hoewel het een mooi evenement is voor de stad, mag dit uiteraard niet ten koste gaan van het gevoel van veiligheid in de stad."

De burgemeester, de politiechef en de hoofdofficier hebben om de veiligheid te waarborgen, besloten het Zomercarnaval vanaf volgend jaar anders in te richten. De straatparade zal blijven, maar de avondprogramma's van zowel de vrijdagavond, Battle of the Drums, en zaterdagavond zullen samengevoegd worden. Ook zal dit avondprogramma op een afgesloten locatie plaatsvinden, waarbij iedereen die toegang wil gefouilleerd worden. Dat zal dus niet op de Coolsingel plaatsvinden, omdat die locatie deze maatregelen moeilijk toelaat. Alle soorten wapens zijn uiteraard ten strengste verboden, maar ook sterke drank zal niet worden toegestaan. De organisatie spreekt uit de nieuwe maatregelen "jammer" te vinden, maar heeft zeker begrip voor de situatie: "De veiligheid van bezoekers staat voorop".

Ster advertentie
Ster advertentie