Sport

Sifan Hassan wint op de 10.000 meter tweede gouden medaille

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Sifan Hassan wint op de 10.000 meter tweede gouden medaille

Sifan Hassan heeft op de 10.000 meter haar tweede goud binnengehaald voor Nederland op de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlandse troefde in de slotfase haar twee grootste concurrenten Letesenbet Gidey en Kalkidan Gezahegne af voor haar derde medaille in totaal.

Klassieke eindsprint

De 28-jarige Hassan begon de race zoals gewoonlijk in de achterhoede en schoof langzaam maar zeker op naar de koplopers. In de slotfase bleef de geboren Ethiopische alleen over met Gezahegne en wereldrecordhoudster Gidey, die het grootste gedeelte van de race op kop liep.

In de laatste bocht schudde zij zowel Gidey als Gezahegne af met een indrukwekkende eindsprint, waar Hassan inmiddels bekend om staat.

Derde medaille

Door de gouden medaille staat Hassan nu op drie olympische medailles. Eerder veroverde ze al goud op de 5 kilometer en brons op de 1.500 meter. Ze is de eerste atlete ooit die de drie afstanden combineerde op de Spelen. Vanwege haar indrukwekkende prestaties krijgt Hassan de eer om zondag tijdens de sluitingsceremonie van de Spelen de Nederlandse vlag te dragen.

Voor Nederland betekent de medaille van Hassan de zesde atletiekmedaille in Tokio. Het andere succes kwam van Anouk Vetter (zilver) en Emma Oosterwegel (brons) op de zevenkamp en van Femke Bol op de 400 meter horden.

Ster advertentie
Ster advertentie