Sport

Louis van Gaal voor de derde keer aangesteld als bondscoach van Oranje

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Louis van Gaal voor de derde keer aangesteld als bondscoach van Oranje

De geruchten deden al een tijdje de ronde, maar sinds vandaag is het hoge woord er eindelijk uit. De KNVB heeft voor de derde keer Louis van Gaal aangesteld als nieuwe bondscoach van Oranje. Dat meldt de KNVB op zijn website. De ervaren bondscoach heeft voor anderhalf jaar een contract getekend en moet het Nederlands elftal naar het WK van 2022 in Qatar loodsen.

Een eer

Van Gaal fungeerde tussen 2000-2002 en 2014-2016 al als bondscoach van de Oranjeleeuwen en zal dat ook nu weer doen. Als assistenten neemt hij Danny Blind, Frans Hoek en Henk Fraser mee. Fraser gaat zijn rol bij Oranje combineren met zijn functie als trainer van Sparta. "Het Nederlands voetbal is mij altijd aan het hart gegaan en het bondscoachschap is in mijn ogen een sleutelpositie voor het verder brengen van ons voetbal. Bovendien beschouw ik het als een eer het Nederlands elftal te coachen", aldus Van Gaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Focus op spelers en aanpak

Aangezien de eerste kwalificatiewedstrijden niet lang meer op zich laten wachten, zegt Van Gaal meteen de focus te gaan leggen op de spelers en de aanpak. "Er is weinig tijd tot de eerstvolgende kwalificatiewedstrijden, die direct cruciaal zijn voor deelname aan het WK. De focus gaat daarom meteen voor 100 procent naar de spelers en de aanpak. Daarvoor ben ik tenslotte aangesteld. Het is goed om weer terug te zijn in Zeist. Ik kijk er enorm naar uit om met elkaar de klus te klaren."

Beste keuze

Met zijn aanstelling als bondscoach van Oranje volgt Van Gaal Frank de Boer op, die besloot op te stappen na een teleurstellend EK. Niet lang na de uitschakeling van Nederland noemde Van Gaal de spelers van het elftal "een veredeld stelletje sterren". Kort na de uitschakeling van Nederland maakte de KNVB bekend wat ze zochten in een bondscoach. Op basis daarvan leek Van Gaal de beste keuze te zijn.

1 september aan de zijlijn

Op 1 september staat Van Gaal voor het eerst aan de zijlijn bij het Nederlands elftal. Oranje speelt dan een kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen. Op 4 en 7 september staat het Nederlands elftal respectievelijk tegenover Montenegro en Turkije.

Ster advertentie
Ster advertentie