Sport

Champions League-loting ongeldig verklaard en moet opnieuw

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Champions League-loting ongeldig verklaard en moet opnieuw

Vanochtend vond de Champions League-loting voor de knock-outfase van het voetbaltoernooi plaats. Ajax lootte het Italiaanse Internazionale als tegenstander en het Manchester United van Cristiano Ronaldo werd gekoppeld aan het Paris Saint Germain van Lionel Messi. Alle wedstrijden van de laatste 16 ploegen in het miljoenenbal leken bekend, maar de UEFA heeft zojuist de loting van vanochtend ongeldig verklaard. De Europese voetbalbond ging bij meerdere wedstrijden de mist in en heeft bekendgemaakt dat de loting vanmiddag om 15:00 uur opnieuw zal plaatsvinden.

Foutenfestival

Meerdere clubs eisten opheldering van de UEFA, nadat de bond fouten had begaan tijdens de loting van de voetbalwedstrijden. Manchester United werd door Andrey Arshavin, de voormalig Russisch international die tijdens de loting verantwoordelijk was voor het openen van een deel van de balletjes waar namen van de clubs inzitten, in eerste instantie gekoppeld aan Villareal. Die twee clubs zaten dit jaar in de groepsfase van het toernooi in dezelfde poule. Het is een regel dat ploegen uit dezelfde groep elkaar niet kunnen treffen in de eerste ronde van de knock-outfase. Hetzelfde geldt voor clubs uit hetzelfde land.

Nadat UEFA-directeur Giorgio Marchetti tijdens de loting aangaf dat de koppeling van Manchester United aan Villareal niet mogelijk was, pakte Arshavin Manchester City uit de koker. Vervolgens bleek dat Arshavin het balletje van Manchester United niet terug in de bak had gedaan op het moment dat hij het balletje van Atletico Madrid opende. De Madrilenen werden vervolgens gekoppeld aan Bayern Munchen, maar dat had in feite dus ook een andere uitkomst kunnen zijn als het balletje van Manchester United wel weer netjes in de juiste bak was gedaan.

Lotingregels niet gevolgd

United kon dus onmogelijk tegen Atlético uitkomen, terwijl dat volgens de regels wel had gemoeten. Het balletje van Liverpool was wél betrokken bij de loting voor Atletico, terwijl the Reds juist níét tegen Madrilenen konden loten (omdat ze bij elkaar in de groep zaten). Daarna bleek dat het balletje van Real Madrid in de loting voor Villarreal was betrokken, terwijl twee clubs uit hetzelfde land dus niet tegen elkaar uit mogen komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Technisch probleem'

De UEFA heeft op verzoek van meerdere clubs besloten de loting als niet-legitiem te bestempelen. De Europese bond wijst een 'technisch probleem' aan als oorzaak van de fout. De loting zal vanmiddag om 15:00 uur opnieuw plaatsvinden. Het is een unicum dat de Champions League-loting om deze reden opnieuw moet plaatsvinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie