Sport

Valencia-speler Diakhaby weigert achter anti-racisme spandoek te staan

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Valencia-speler Diakhaby weigert achter anti-racisme spandoek te staan

Valencia-speler Mouctar Diakhaby heeft donderdag voorafgaand aan de wedstrijd tegen Real Madrid een statement gemaakt tegen LaLiga. De verdediger weigerde achter een spandoek tegen racisme te poseren.

Campagne

Het spandoek is onderdeel van een campagne vanuit LaLiga, het ministerie van Sport en de Spaanse voetbalbond. Op het spandoek staat: 'Racisten, weg van voetbal'. Volgens Spaanse media wilde Diakhaby een statement maken door achter het spandoek langs te lopen en zijn benen te rekken, terwijl de rest poseerde voor de foto.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verband met eerder incident

De actie van Diakhaby heeft mogelijk te maken met een racisme-incident van twee jaar geleden, waar Diakhaby zelf bij betrokken was. De verdediger stapte tijdens het competitieduel tussen Valencia en Cádiz van het veld, omdat hij racistisch zou zijn bejegend. Tegenstander Cala zou Diakhaby toen n*gro de mierda" hebben genoemd, wat vertaald zou kunnen worden als 'strontn*ger'. Cala ontkende dit en omdat LaLiga niet kon bewijzen dat er racistische waren gedaan, waren er geen consequenties.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie