Sport

Schokkende details gedeeld in zedenzaak rond Manchester City-speler Benjamin Mendy

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Schokkende details gedeeld in zedenzaak rond Manchester City-speler Benjamin Mendy

Voetballer Benjamin Mendy (28) wordt samen met zijn handlanger Saha Matturie (40) beschuldigd van aanranding en verkrachting van in totaal 22 jonge vrouwen. Het proces rond de verdediger van Manchester City en het Franse nationale elftal is gisteren van start gegaan met het pleidooi van de advocaat van de slachtoffers, waarin een aantal wrede details werden gedeeld.

Trigger warning: dit artikel gaat over seksueel geweld en de details kunnen schokkend zijn.

22 vrouwen

De zaak gaat om feiten die zich tussen 2018 en 2021 zouden hebben afgespeeld. Mendy wordt samen met zijn zogenoemde 'fixer' Matturie beschuldigd van verschillende zedenfeiten tegen 22 vrouwen.

De voetballer ontkent acht beschuldigingen van verkrachting, één van aanranding en één van poging tot aanranding. Zijn vriend ontkent op zijn beurt acht gevallen van verkrachting en vier van aanranding. Beiden beweren dat de vrouwen telkens toestemming hadden gegeven voor de seksuele handelingen. Mendy werd vorig jaar augustus door zijn club Manchester City geschorst. In die periode zat hij ook een tijdje vast, in afwachting van het proces. Momenteel zijn beide verdachten op borgtocht vrij.

Jonge slachtoffers

De slachtoffers hebben een gemiddelde leeftijd van 20 jaar en 9 maanden. Een van de vrouwen was zelfs amper 17 jaar oud. In alle verhalen van de vrouwen kwamen dezelfde zaken terug: ze waren te dronken om zich nog iets te herinneren, of ze sliepen en werden abrupt gewekt.

'Roofdieren'

"Deze zaak heeft weinig te maken met voetbal", startte openbaar aanklager Timothy Cray zijn pleidooi. "Hij [Mendy] speelde voor Manchester City en won het WK met het Franse nationale elftal. De successen brachten roem en geld met zich mee. De welvaart en status misbruikte Mendy om anderen te vinden die hem hielpen om te krijgen wat hij wilde. Het is een nieuw hoofdstuk in een oud verhaal: mannen die verkrachten en aanranden, omdat ze denken dat ze macht hebben en dat ze ermee weg kunnen komen."

"Ze hebben van hun jacht op vrouwelijke sekspartners een spel gemaakt", vervolgde hij zijn pleidooi. "Het maakte hen tot roofdieren, die in staat waren serieuze zedenmisdrijven te plegen. Ze waren bereid om daarvoor grenzen te overschrijden. Voor hen waren deze vrouwen vervangbaar, ze konden er seks mee hebben en ze dan aan de kant schuiven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Panic rooms'

In het pleidooi werd de villa van Mendy, dat 30 kilometer buiten Manchester lag, tot in detail beschreven. "Het is niet onlogisch dat ze zich kwetsbaar voelden zodra de poorten achter hen op slot werden gedaan", zegt Cray, die daaraan toevoegt dat sommige slachtoffers hun gsm bij binnenkomst moesten inleveren, terwijl anderen volgens getuigenissen werden opgesloten in een kamer. In deze zogenoemde panic rooms kon de deur vanuit de binnenkant alleen op een specifieke manier worden opengemaakt.

'Vaste routine'

Volgens Cray volgden Mendy en Saha vaak een vaste routine. "Saha had de opdracht jonge vrouwen te vinden en situaties te creëren waarin zij konden worden verkracht." Cray detailleert een specifiek geval waarbij een 22-jarige vrouw door Saha werd uitgenodigd om bij Mendy te komen zwemmen. Toen de vrouw door Mendy werd uitgenodigd in zijn thuisbioscoop, waarschuwde ze een andere aanwezige vrouw dat als ze binnen 10 minuten niet terug was, ze haar moesten komen zoeken. De andere aanwezige vrouw volgde de instructies op, maar werd door twee van Mendy's handlangers bij de deur geblokkeerd. In de thuisbioscoop weigerde het 22-jarige slachtoffer seks te hebben met Mendy, maar gaf uiteindelijk toch toe en werd verkracht.

Later die avond zouden Mendy en Saha naar een nachtclub zijn getrokken, waar ze twee 19-jarige meisjes meen naar huis namen. Ook zij werden beide verkracht. Een van de twee meisjes zou wakker zijn geworden met de armen op de rug geklemd terwijl ze werd verkracht door Mendy die zei dat ze niet moest bewegen.

Het proces

Het proces zal zo'n 15 weken lopen. Beide verdachten mogen het proces in vrijheid afwachten. Mendy is door zijn club Manchester City geschorst, maar het is onduidelijk of hij in de tussentijd wel nog salaris ontvangt. De voetballer trok in 2017 naar Manchester. Daarvoor speelde hij bij Monaco.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie