Sport

Van Basten komt terug op beledigen Ziyech: "Dat was arrogant van me"

foto: ANP / NOS
  1. Newschevron right
  2. Van Basten komt terug op beledigen Ziyech: "Dat was arrogant van me"

Marco van Basten liet zich in 2016 uit over de keuze van Hakim Ziyech om voor het Marokkaanse nationale elftal uit te komen. De voormalig topvoetballer noemde Ziyech toen een 'domme jongen' om Marokko boven Nederland te verkiezen. Zes jaar later staat Marokko in de halve finale van het WK, terwijl Nederland in de kwartfinale uitgeschakeld werd door Argentinië. Van Basten kwam gisteren in de WK-uitzending van de NOS terug op zijn uitspraak. "Hem dom noemen was misschien wat arrogant van me."

Niet genoeg waardering

Er was veel te doen om de keuze van Ziyech om niet voor het Nederlands elftal te kiezen. Hij werd in 2015 opgeroepen door toenmalig trainer Guus Hiddink, maar raakte tijdens de voorbereiding geblesseerd en kon daardoor zijn debuut niet maken. Hiddinks opvolger Danny Blind, geassisteerd door Van Basten, selecteerde Ziyech vervolgens niet voor de interlandperiodes die daarop volgden.

Ziyech maakte niet veel later bekend dat hij voor zijn vaderland zou uitkomen. De voetballer gaf aan dat hij in Nederland niet genoeg waardering voelde en hij zich prettiger voelde bij Marokko.

Domme jongens

Van Basten liet zich in 2016 tijdens een persconferentie uit over de keuze van Ziyech. "Hoe dom kun je zijn om voor Marokko te kiezen als je in aanmerking komt voor Oranje? Ze balen dat ze voor Marokko hebben gekozen terwijl ze veel liever voor het Nederlands elftal hadden willen spelen. Voor die keus dragen zij zelf verantwoordelijkheid", aldus de toenmalig assistent-bondscoach over Hakim Ziyech en Oussama Tanane.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet smeken

Hoewel van Basten terugkomt op zijn uitspraken is hij er nog steeds van overtuigd dat Nederland spelers niet moet 'smeken' om voor Oranje uit te komen. "Ze moeten graag voor Oranje willen uitkomen, anders niet. Ik zou eerder voor Oranje kiezen, omdat het normaal gesproken een sterker team is. Maar hij heeft het ongelijk bewezen door met Marokko in de halve finale te staan. Het is nu de eerste keer, maar dat is ook wel weer goed van hem, het is namelijk zijn verdienste."

'We hadden cadeaus moeten geven'

De technische staf van Nederland kreeg in 2016 veel kritiek, omdat ze niet genoeg moeite gedaan zouden hebben om de talentvolle Ziyech voor Nederland te laten kiezen. "Ik vind, nogmaals, als iemand voor Oranje uit wil komen, graag. Als hij dat niet wil, dan moeten we niet gaan lopen bedelen en gek gaan doen, want dan wil hij wat anders", aldus Van Basten. "Daar werd heel moeilijk over gedaan, want wij hadden bij hem op bezoek moeten gaan, hem cadeaus moeten geven, et cetera, et cetera."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevoelsmens

Hugo Borst, die tijdens de WK-uitzending ook aan tafel zat, vindt het jammer dat Ziyech niet voor Nederland heeft gekozen. "Maar de hartstocht die hij nu heeft... Ik weet niet of hij die voor Oranje op had kunnen brengen", vertelt hij. "Het is een jongen die je echt in zijn hart moet raken. Het is een gevoelsmens. Hij voelt zich nu helemaal fijn in het Marokkaanse elftal en ik weet niet of hij onder Louis van Gaal of straks Ronald Koeman ook zo happy geweest zou zijn. Hij is in ieder geval niet vooruit te branden als hij geen warmte voelt."

Halve finale

Ziyech neemt het met Marokko vanavond om 20.00 uur Nederlandse tijd in de halve finale op tegen Frankrijk. Bij winst staan de Marokkanen zondag in de finale tegenover Argentinië. De Argentijnen versloegen Kroatië gisteren met 3-0. Mocht Marokko de halve finale tegen Frankrijk verliezen, nemen de Leeuwen van de Atlas het zaterdag op tegen de Kroaten in de strijd om de derde plek.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie