Sport

Marokko verslaat Portugal en gaat door naar de halve finale van het WK

1. Newschevron right
  2. Marokko verslaat Portugal en gaat door naar de halve finale van het WK

Het Marokkaans elftal gaat vrolijk verder met het schrijven van geschiedenis. De Leeuwen van de Atlas wonnen na een zenuwslopende wedstrijd namelijk met 1-0 van Portugal en gaan door naar de halve finale van het WK in Qatar.

Sterke verdediging

Marokko moest het in het Al Thumama Stadion helaas doen zonder Noussair Mazraoui en Nayef Aguerd, maar deed gedurende de wedstrijd niet bepaald onder voor Portugal. Zo was Sofyan Amrabat wederom van groot belang als motor op het middenveld van Marokko en wist hij meerdere aanvallen van de Portugezen tegen te houden. Vooral in de eerste helft was het Portugees elftal sterk en creëerde de ploeg meerdere kansen. Vooral João Felix en Bruno Fernandes maakten het doelman Bounou erg moeilijk in het eerste half uur met een aantal grote kansen.

Marokko valt aan

Richting het einde van de eerste helft wist Marokko het tij te keren en kwam de ploeg steeds meer tot aanvallen. In de 43e minuut resulteerde dit in het enige doelpunt van de wedstrijd in het voordeel van Marokko. Na een uitstekende voorzet van Yahia Attiyat-Allah maakte En-Nesyri de 1-0 na een kopbal.

Marokko houdt stand

In de tweede helft werd Cristiano Ronaldo ingebracht en werd Portugal steeds gevaarlijker. Hoewel veel Marokkaanse spelers tegen het einde van de wedstrijd een vermoeide indruk maakten, wist de ploeg van bondscoach Regragui prima stand te houden. In de slotfase kreeg Marokko het nog moeilijker toen het elftal met tien man verder moest nadat Cheddira een rode kaart kreeg. Desondanks kreeg Portugal geen enkele bal langs de Marokkaanse verdediging of doelman Bounou, waardoor Marokko zich plaatste voor de halve finale van het WK.

Historisch moment

Marokko schreef eerder deze week al geschiedenis door voor het eerst in de historie van het elftal naar de kwartfinale te gaan van een WK. Nu gaan de Leeuwen van de Atlas ook de geschiedenisboeken in als het eerste Afrikaanse land dat zich plaatst voor de halve finale van een WK. Daarnaast is Marokko ook het eerste Arabische land dat zich bij de laatste vier voegt.

Woensdag 14 december om 20.00 uur Nederlandse tijd staat Marokko tegenover de winnaar van de wedstrijd Engeland - Frankrijk.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.