FunX Rotterdam

Aboutaleb wil centrum Rotterdam niet afsluiten rond WK-duel Marokko-Portugal

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aboutaleb wil centrum Rotterdam niet afsluiten rond WK-duel Marokko-Portugal

Burgemeester Aboutaleb is niet van plan om aanstaande zaterdag het centrum van Rotterdam af te sluiten rond het WK-duel van Marokko met Portugal. Wel zullen er meer politieagenten, alsmede de ME, in het centrum zijn om alles in de gaten te houden, zo meldt Rijnmond.

"Geen staat van beleg"

In een gesprek met de gemeenteraad zei Aboutaleb dat hij "geen staat van beleg" wil en mensen "geen angst wil aanpraten". Vanwege de rellen van afgelopen dinsdag wil Leefbaar Rotterdam dat er aanstaande zaterdag preventief gefouilleerd wordt en dat het centrum wordt afgesloten voor auto's. "We zagen opnieuw gewonde agenten, verkeersoponthoud en het openbaar vervoer dat stil is gelegd. Dan heb ik het nog niet eens over het onveiligheidsgevoel bij de Rotterdammers. Hoe gaan wij onze agenten beschermen bij de wedstrijd van zaterdag?", vroeg Leefbaar Rotterdam-raadslid Ingrid Coenradie.

Preventief fouilleren niet nodig

Aboutaleb voelt echter niets voor het plan van Leefbaar Rotterdam. Volgens de burgemeester zullen er voldoende politieagenten op de been zijn en is preventief fouilleren overbodig. "Preventief fouilleren mag als er gezocht wordt naar wapens. Dat is nu niet aan de orde."

Daarnaast vindt Aboutaleb de verhalen over de rellen van afgelopen dinsdag zeer overtrokken. Zo maakte Leefbaar Rotterdam de vergelijking met de gewelddadige coronarellen van november 2021 op de Coosingel. "Die vergelijking gaat helemaal mank. Toen was er een orgie van geweld. Pogingen om agenten van het leven te beroven. Er is nog nooit zoveel geschoten door de politie als op die plek. Hooligans probeerden toen zelfs om het blussen van een woning te verhinderen."

Overbodig debat

Andere gemeenteraadsleden vonden het debat over de wedstrijd van aanstaande zaterdag overbodig. Volgens CDA-raadslid René Segers-Hoogendoorn zijn de rellen "in feite niets anders dan wat er bij andere voetbalwedstrijden gebeurt". "Het voetbalfeest is dan een dekmantel voor een groep raddraaiers. Dat is nu gebeurd, maar dat zie ik ook bij wedstrijden van mijn geliefde Feyenoord. Daar schaam ik me dood voor. Ik verwacht dat Leefbaar dan ook een debat aanvraagt."

35 aanhoudingen

Marokko plaatste zich afgelopen dinsdag voor het eerst in de geschiedenis van het elftal voor de kwartfinale op een WK. Nadat Marokko won van Spanje gingen fans de straat op om de overwinning te vieren. Daarbij werden 35 mensen gearresteerd, die onrust veroorzaakten door onder andere met zwaar vuurwerk te gooien.

Marokko-Portugal

Aanstaande zaterdag staat het Marokkaans elftal tegenover Portugal. De wedstrijd vindt om 16.00 uur Nederlandse tijd plaats.

Ster advertentie
Ster advertentie