Sport

Prachtig: spelers Marokko eren Nouri na overwinning op Spanje

foto: BEIN Sports
  1. Newschevron right
  2. Prachtig: spelers Marokko eren Nouri na overwinning op Spanje

De spelers van het Marokkaanse voetbalelftal hebben Abdelhak Nouri op prachtige wijze geëerd na de overwinning tegen Spanje in de achtste finale. Op beelden is te zien dat de selectie de winst aan Nouri opdroeg door een shirtje met rugnummer 34 vast te houden en zijn naam te scanderen.

Appie

De inmiddels 25-jarige Nouri liep in 2017 blijvend hersenletsel op. De talentvolle Amsterdammer met roots in Marokko stortte tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in elkaar vanwege een harstilstand. Hij stond bekend als een groot talent uit de Ajax-opleiding en enthousiasmeerde voetballiefhebbers op jonge leeftijd al met zijn geweldige acties.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ziyech, Mazraoui en Amrabat

Appie liet zich in 2016 nadrukkelijk gelden namens Jong Ajax in de eerste divisie en kreeg de prijs voor beste voetballer van de eerste periode uitgereikt van Marokkaans international Hakim Ziyech. "Ik kijk enorm tegen hem op", vertelde de destijds 19-jarige Nouri over zijn teamgenoot aan Ajax TV.

Naast Ziyech is ook zijn voormalig medespeler Noussair Mazraoui namens Marokko actief op het WK. Op de beelden is te zien dat Sofyan Amrabat, oud-speler van onder meer Feyenoord en FC Utrecht, het shirtje met Nouri's naam erop vasthoudt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geschiedenis geschreven

Marokko versloeg Spanje gisteren in een bloedstollend duel dat uitdraaide op strafschoppen. Yassine Bounou, ook wel Bono genoemd, was de grote man aan Marokkaanse zijde. De keeper stopte twee penalty's en zag er eentje op de paal belanden, waardoor Marokko met drie benutte strafschoppen in de penaltyreeks genoeg had aan een overwinning. De ploeg plaatste zich daarmee voor het eerst in de geschiedenis voor de kwartfinale van een WK.

De Leeuwen van de Atlas nemen het komende zaterdag om 16.00 uur op tegen Portugal. De ploeg van sterspeler Cristiano Ronaldo, die genoegen lijkt te moeten nemen met een reserverol, won gisteren eenvoudig met 6-1 van Zwitserland en dwong daarmee ook een plek af bij de laatste 8 van het WK.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie