Sport

Afrikaanse voetbalbond steunt oproep FIFA om 'voetbal centraal te stellen' tijdens WK

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Afrikaanse voetbalbond steunt oproep FIFA om 'voetbal centraal te stellen' tijdens WK

De Afrikaanse voetbalbond CAF steunt de oproep die de FIFA vorige week deed in een brief, ingezien door Sky News, aan alle deelnemende landen aan het WK. In de brief vroeg de FIFA alle 32 deelnemers om het voetbal centraal te stellen en zich niet te focussen op maatschappelijke kwesties.

"Voetbal brengt mensen bij elkaar"

De CAF is de tweede voetbalbond die zich schaart achter de FIFA. Eerder deze week sprak ook de Zuid-Amerikaanse CONMEBOL zijn steun uit voor de oproep. Volgens CAF-voorzitter Patrice Motsepe is voetbal altijd "een belangrijk middel" geweest om mensen bij elkaar te brengen. "Het WK in Qatar is een mondiaal sportevenement dat mensen uit verschillende landen en continenten samenbrengt om het voetbal en de vooruitgang van de mensheid te vieren."

Europa geeft geen gehoor aan oproep

In Europa lijkt er in elk geval geen draagvlak te zijn voor de oproep van de FIFA. Zo hebben tien bonden van de UEFA, waaronder de KNVB, een werkgroep opgericht. Daarmee willen ze aandacht blijven vragen voor mensenrechten en arbeidsmigranten in Qatar.

"Morele lessen"

In de brief schrijft FIFA-voorzitter Gianni Infantino dat het de taak van de FIFA is om "morele lessen" aan de rest van de wereld te geven. "We weten dat voetbal niet in een vacuüm leeft en we zijn ons er evengoed van bewust dat er over de hele wereld veel uitdagingen en moeilijkheden van politieke aard zijn. Maar laat alsjeblieft niet toe dat voetbal wordt meegesleurd in elke ideologische of politieke strijd die er bestaat."

Geen verantwoordelijkheid

Ondanks dat de FIFA de mensenrechtenkwestie in Qatar betreurt, lijkt de voetbalfederatie geen verantwoordelijkheid te nemen voor de slechte arbeidsomstandigheden in Qatar. Zo zei Infantino in een persconferentie dat er volgens FIFA slechts 3 mensen om het leven zijn gekomen door de slechte arbeidsomstandigheden in Qatar en niet 6500, zoals onderzoek van The Guardian uitwijst. Als de FIFA toegeeft dat er werkelijk zoveel mensen zijn overleden, zou dat betekenen dat ze de families van de overleden arbeidsmigranten moeten compenseren.

WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal 2022 in Qatar is erg omstreden. Allereerst toonde onderzoek van de Amerikaanse FBI aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Bovendien zijn de afgelopen jaren bij de voorbereidingen van het toernooi, zoals het bouwen van stadions en andere voorzieningen, mensenrechten geschonden en zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij waren voornamelijk afkomstig uit Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka en moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte, zo stelde Amnesty International in een rapport. Door de overheid in Qatar is bijna nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de sterfgevallen en de FIFA zou volgens de mensenrechtenorganisatie hebben weggekeken.

Sportwashing

Volgens mensenrechtenorganisaties maakt Qatar zich schuldig aan sportwashing: het gebruiken van een groot toernooi om een land in een goed daglicht te zetten, terwijl wangedrag en mensenrechtenschendingen worden verborgen. Naast het overlijden van de arbeidsmigranten is ook het verbod op homoseksualiteit iets dat Qatar volgens velen een ongeschikt gastland maakt. Zo kwam Human Rights Watch een paar weken voor het WK met een rapport waaruit blijkt dat lhbt'ers de afgelopen drie jaar willekeurig zonder aanklacht zijn opgepakt en mishandeld in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie