Naar homepage
Sport

Honkbalclub Cleveland Indians verandert controversiële naam na meer dan 100 jaar

bron: AFP
  1. Newschevron right
  2. Honkbalclub Cleveland Indians verandert controversiële naam na meer dan 100 jaar

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu lijkt het officieel: de Amerikaanse honkbalclub Cleveland Indians gaat na 105 jaar zijn naam veranderen. Dat meldt de New York Times. De naam 'Indians' refereert naar de oorspronkelijke bewoners van Amerika en wordt door velen al decennialang als een racistische en kwetsende term gezien.

Verandering logo

De club heeft de plannen nog niet bevestigd, maar dat gebeurt mogelijk al deze week, melden drie anonieme ingewijden tegenover de New York Times. Eerder veranderde Cleveland al het logo van het team. Zo nam Cleveland in 2018 definitief afscheid van de oude mascotte Chief Wahoo, een cartoonachtige karikatuur die als kwetsend en aanstootgevend werd beschouwd. Velen juichten de beslissing toe, maar stonden erop dat de teamnaam ook moest veranderen.

ANP 348180019

Fans van Cleveland in 2016 met op hun vlag het controversiële logo. Bron: EPA

Discussie over teamnaam

De discussie over de teamnaam laaide uiteindelijk weer op in juli van dit jaar. Toen besloot een Amerikaanse footballclub namelijk de naam te veranderen van Washington Redskins naar Washington Football Team. Redskins betekent 'roodhuiden' en wordt als kwetsend gezien door Native Americans. Na dit nieuws maakte Cleveland in een statement bekend dat het zou gaan nadenken over een nieuwe naam.

"De recente sociale onrust in onze gemeenschap en ons land onderstrepen alleen maar de noodzaak dat wij als organisatie moeten blijven verbeteren op het gebied van sociale rechtvaardigheid. Met dat in onze gedachten zetten we ons in om onze gemeenschap en belanghebbenden te betrekken bij het bepalen van de beste weg voorwaarts met betrekking tot ons team."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe naam?

Wat de nieuwe naam zal worden, is nog niet bekend. Wel discussiëren fans al over potentiële namen. Een van de opties is Cleveland Naps, een knipoog naar voormalig sterspeler en manager Napoleon Lajoie. Het is overigens ook de naam die de club gebruikte voordat het in 1915 veranderde in Indians. Ook Spiders en Rockers behoren volgens de fans nog tot de mogelijkheden.

Wanneer de nieuwe naam zal worden gebruikt, is niet bekend. Sommige Amerikaanse media denken dat de verandering al vanaf komend seizoen zal ingaan, terwijl andere media het jaar erop denken.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie