Naar homepage
Sport

Marianne van Leeuwen eerste vrouwelijke directeur betaald voetbal bij de KNVB

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Marianne van Leeuwen eerste vrouwelijke directeur betaald voetbal bij de KNVB

Marianne van Leeuwen (60) wordt de nieuwe directeur betaald voetbal bij de KNVB en daarmee de eerste vrouw ooit met die functie. "We hebben volgens ons de beste kandidaat geselecteerd voor deze functie", aldus Jan Smit, voorzitter van de raad van commissarissen, op de site van de KNVB. "Dat ze een vrouw is, is qua geschiedenis natuurlijk bijzonder, maar het werd hoog tijd."

Extra geschikt

Huidig directeur Eric Gudde gaat in september met pensioen en van Leeuwen, nu voorzitter van AVV Zeeburgia, wordt dus zijn opvolger. Dat Marianne een vrouw is, maakt haar volgens Smit extra geschikt voor de functie. "Het voetbal heeft, in lijn met de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal, én de ontwikkelingen in de maatschappij, behoefte aan meer sterke vrouwen op belangrijke posities. Bovendien heeft Marianne een onafhankelijke blik op de ontwikkelingen van het voetbal vandaag de dag en in de toekomst."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maatschappelijk betrokken

Marianne van Leeuwen is naast voorzitter van de Amsterdamse amateurclub en bestuurder bij verschillende internationale bedrijven ook maatschappelijk betrokken. "Ze heeft haar stem bijvoorbeeld sterk laten horen in de strijd tegen racisme op en om de voetbalvelden", aldus Smit. Zo riep ze op voor meer aandacht voor racisme in het amateurvoetbal na het incident met Ahmad Mendes Moreira. "Ze is een gefocuste leider die weet wat ze wil."

Zelf is van Leeuwen ook enorm blij met haar nieuwe functie. "Ik zal er enorm trots op zijn als ik de komende jaren samen met anderen mag gaan werken aan het verder vooruitbrengen van het Nederlandse voetbal, maar ik ga er extern pas over in gesprek als de benoeming formeel een feit is." De benoeming zal na de Algemene Vergadering Betaald Voetbal op 18 juni definitief worden.

Ster advertentie
Ster advertentie